İzmir’in Doğu İlçeleri Yağmur Nedeniyle Su Altında

Yeni yılın ilk günlerinde, aşırı yağışlarla karşılaşan İzmir’in Küçükmenderes havzasında dereler taşarken tarlalar göl haline geldi.

İzmir’in Doğu İlçeleri Yağmur Nedeniyle Su Altında

Ege bölgesinin kar yağışı alan yüksek dağlarından Bozdağ’da kar yağışı görülürken Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş ve çevresinde aşırı yağışlar sonucu oluşan taşkınlarla mücadele ederken, dağlarda da kar nedeniyle yaşanan sıkıntıları çözdüklerini dile getirdi.

KAPALI YOL YOK
Yılbaşında kar nedeniyle dağ köylerinde yolların kapanmaması için mücadele verdiklerini kaydeden Başkan Mahmut Badem, “Bölgemizde hafta başında beri yağış son derece etkili. 30-31 Aralık tarihlerinde ekiplerimiz sürekli olarak ovada taşkınlara müdahale etti. Yağış miktarı oldukça fazlaydı. Ovanın farklı noktalarına aynı anda ekiplerimizi yönlendirerek vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Dağlarda ise yağış kendisini karla gösterdi. Kar nedeniyle yolların kapanmaması için çalıştık. Şu anda kar nedeniyle kapanmış bir yolumuz yok. Yolların açık tutulmasına çalışırken bir yandan da kurtarma çalışmaları yaptık. Yılbaşında bir yandan Bozdağ’da, bir yandan da Horzum’da iki araç kurtarma faaliyeti gerçekleştirdik. Köy yollarına devrilen ağaçları temizledik. Kar küreme ve tuzlama faaliyetlerine de her an hazırız. Hem ovada, hem de dağlarda hava koşulları sebebiyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı teyakkuz halindeyiz” diye konuştu.

KÜÇÜK MENDERES KABINA SIĞMADI
Öte yandan Küçük Menderes havzasında hafta başından bu yana etkili olan yağış havzaya adını veren Küçük Menderes Nehri’ni ve nehri besleyen dereleri coşturdu. Üzerinde Beydağ Barajı’nın da bulunduğu nehir bölgedeki derelerden gelen suyla kabına sığmadı. Ödemiş ile Tire arasındaki Gökçen köprüsü yakınlarında onlarca dekar arazi sular altında kaldı.

“KENDİ İMKANLARIMIZLA SUYU TAHLİYE EDİYORUZ”
Ödemiş ile Tire arasındaki Gökçen köprüsü yakınlarında arazisi sular altında kalan Kemal Kılıç, kendi imkanlarıyla suyu tahliye etmeye çalışırken şunları söyledi:
“Eskiden de Küçük Menderes Nehri yağışlı havalarda coşkulu akardı. Ama bu defa çok başka oldu. Uzun süredir böyle bir yağış görülmedi. Gökçen’de nehir kıyısında aşağı yukarı tüm araziler bu durumda. Doyranlı altlarındaki araziler göle dönüştü. Kendi imkanlarımızla suyu boşaltabildiğimiz boşaltacağız. Uzun bir süre arazilere girmemiz zor gözüküyor. Küçük Menderes nehrinin Gökçen’deki sonraki kısmının bir an evvel ıslahı şart”
“1981’DEN BERİ BÖYLE BİR DURUM YAŞANMADI”
“Nehir yatağı kıyısındaki pek çok yer su altında. Nehrin taşkını Ödemiş-İzmir karayolundan da rahatlıkla görülebiliyor. Nehrin sadece adı Küçük Menderes, su önüne neyi katarsa sürüklüyor. Çöpleri, dalları sürükleyip getirmiş. 30 Aralık akşamından beri yağış hiç durmadı. Akmayan dereler bile akmaya başladı”
“BARAJ OLMASA DURUM NE OLURDU BİLEMİYORUZ”
“Gökçen’den önceki bölümlerde geçen yıllarda ıslah çalışması yapıldı. Yatak değişti büyük ölçüde ip gibi dümdüz akıyor. Ama bu kısımlarda sıkıntı büyük. Gökçen’den sonrasının da bir an evvel düzenlenmesi lazım. Menderes denen “S” şeklindeki nehir yatağı sıkıntı yaşatıyor. Doyranlı, Derebaşı gibi yerlerin nehir yatağına yakın tüm arazileri su altında.

Beydağ Barajı olmasa durum ne olurdu bilemiyoruz. Sadece dereler sayesinde gelen su bu. Baraj olmasa herhalde buradan Ödemiş yoluna kadar tüm arazileri su basardı. Ova köylerinde yaşanan altyapı sıkıntıları da ayrı. Birçok hayvan damını su bastı. Bölgemiz süt üretim merkezi ama hayvan damlarıyla ilgili altyapı yetersiz. Her büyük yağışta bu tabloların yaşanmaması için özellikle hem ıslah hem de altyapı yatırımları gerekiyor” şeklinde konuştu.

BAYINDIR’DA DON FELAKETİ
Kar beklentisi içinde olan Küçükmenderes havzasındaki ilçelerden Bayındır’ın Çınardibi ve Alankıyı köyleri de yeni yılın ilk gününe “don felaketi” ile uyandı. İki köyde her şey buz tuttu, ağaçlar su yüküne dayanamadı.

Önceki gece yüksek rakımlı iki köyde meydana gelen don felaketi sonrası çam ağaçları ile birlikte köylerdeki meyve ağaçları da su yüküne dayanamayıp rüzgarın etkisi ile birer birer devrildi. Bayındır Belediyesi ekipleri gün boyunca yollara devrilen ağaçları temizlemek için mesai yaptı.

Su, elektrik ve telefon hatlarının dondan etkilendiği köylere elektrik ve su verilemedi. İki köyde yaşayan vatandaşlar cep telefonu sayesinde dünyayla iletişim sağladı. Ağaçların büyük zarar gördüğü iki köyde Belediye, Orman İşletme ve Gediz Elektrik ekipleri aralıksız çalıştı.

“AĞAÇLAR YÜKE DAYANAMIYOR”
Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli tam anlamıyla felaketin yaşandığını dile getirerek, “Tarifi zor bir durum yaşanıyor. İki mahallemizde her şey buz tutmuş durumda. Vatandaşların geçim kaynağı ceviz, kestane, kiraz, erik ağaçları ile birlikte gözbebeğimiz ormanların çam ağaçlarının dalları da buz tuttuklarından su yüküne dayanamayıp rüzgar estikçe ağaçlar birer birer devriliyor.

Yolu açık tutmak için yılbaşı günü gece yarısına kadar ekiplerimiz çalıştı. Bu sabahtan itibaren de aralıksız şekilde yola devrilen ağaçları temizleme gayretindeyiz. Ekiplerimiz bir noktayı temizliyor, hemen öbür noktada başka bir ağaç devriliyor. Şu anda bölgede yine şiddetli rüzgar var ve güneşin batışının ardından yeniden don olayı görülmeye başlandı. Zor bir gece daha bizleri bekliyor. Tüm imkanlarımızı Alankıyı ve Çınardibi için seferber etmiş durumdayız” dedi.

Evlerin, araçların, ağaçların buzdan örtülerle kaplandığı Çınardibi ve Alankıyı’yla ilgili açıklama yapan Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran da “Çınardibi ve Alankıyı mahallelerimiz dün yaşanan don olayından ötürü elektrik ve su kesintisi ile ulaşım sorunu yaşıyorlardı. Belediye, Orman ve Gediz Elektrik ekiplerimiz gerekli müdahaleleri yaparak sorunları gideriyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerimiz de kiraz, ceviz kestane ağaçlarının zararlarını tespit edecekler. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

KİRAZ’IN KÖYLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ
Yağmur nedeniyle Kiraz’ın dağlık bölgelerinde de elektrik kesintileri yaşandı. İlçeye bağlı İçellidere köyünde, çürüyen elektrik direklerinin yıkıldığını ve bir haftadır tamir edilmediğini ifade eden muhtar azası Muzaffer Kızıl, konuyu defalarca yetkililere iletmelerine rağmen, henüz çözüm bulunmadığını belirtti.

BEYDAĞ’DA DERELER TAŞTI
Beydağ ilçesinde de Küçükmenderes nehrini besleyen Tasavra çayının uzun yıllardan sonra taştığını belirten belediye başkanı Vasfi Şentürk, büyükşehir ve ilçenin imkanları ile olası felaketin önüne geçtiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA