Belçika'daki Terörle Mücadele Operasyonu

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, saldırı hazırlığındaki terör hücresine yönelik baskınlarda örgüt liderini yakalayamadıklarını söyledi.

Geens, Flemenkçe yayın yapan kamu televizyonu VRT'ye yaptığı açıklamada, "Elebaşı yakalanmadı. Gözaltılarda doğru kişiyi ele geçiremedik. Aktif şekilde aramaya devam edeceğiz ve başaracağımızı tahmin ediyorum" dedi.

Belçika'da geçen Perşembe akşamı başkent Brüksel, Verviers, Sint-Agatha-Berchem ve Liedekerke kentlerinde, bir kısmı Suriye'de savaşarak geri dönmüş, polise saldırı hazırlığında olduğu ileri sürülen terör hücrelerine yönelik baskınlarda 13 kişi gözaltına alınmış, makineli tüfekler, patlayıcılar, polis üniformaları çeşitli silah ve malzemeler ele geçirilmişti. Baskınlar sırasında Verviers'te polisle çatışmaya giren 2 şüpheli öldürülmüştü.
Savcılık kaynakları, Paris saldırganlarıyla bağlantısı bulunmayan terör hücresinin elebaşı olarak gösterdikleri Abdülhamit Abaaoud'un (27) ülke dışında ve muhtemelen Yunanistan'da bulunduğunu fakat bu ülkede geçen Cumartesi gözaltına alınanlar arasında olmadığını belirtiyor.
Federal Savcılık Sözcüsü Thierry Werts, Yunanistan'da gözaltına alınanlardan birinin Belçika'daki operasyonlarla bağlantılı olduğunu ve iadesini isteyeceklerini bildirdi.
Verts, "Yunanistan'da gözaltına alınan iki kişiden biri (Belçika'daki terör hücresiyle) bağlantılı olabilir. İadesini talep etmek için elimizde yeterli delil var" dedi.

Son operasyonların ardından tehdit düzeyini ülke genelinde 2'den 3'e yükselten hükümet, elçilikler, polis merkezleri, adliyeler ve Yahudi kurumları gibi muhtemel hedeflerin güvenliği için 300 asker görevlendirmişti. Belçika'da güvenlik tehdit düzeyi en fazla 4'e yükseltilebiliyor.
Kaynak: AA