Bedelli onları da vurdu!

Bedelli askerliğin onaylanması ardından, askeri malzeme satışı yapan esnaf, satışlarının durma noktasına geldiğini savunarak bu durumdan yakındı.

Bedelli onları da vurdu!
Bedelli askerlik başvuruları resmi olarak, 13 Aralık 2014 tarihinde başladı. Son resmi kayıtlara göre, 72 bin 900 kişi, bedelli askerlikten faydalandı. Bedelli askerlikten yararlananlar, kişi başı 18 bin TL yatırdı. Ancak, askeri malzeme satan esnaf, bu durumdan memnun olmadı. Kayseri'nin merkez Kocasinan İlçesi Sahabiye Mahallesi Yıldırım Caddesi'ndeki Komando Çarşısı'nda askeri malzeme satışı yapan 59 yaşındaki Mustafa Çubuk, bedelli askerlik uygulaması ile işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Asker potansiyelinin düşmesinin ardından, satışların durma noktasına geldiğini belirten Çubuk, şöyle konuştu:

'SATIŞLAR DURMA NOKTASINA GELDİ'

'Parası olan, tezkeresini aldı ama, bizim satışlar durma noktasına geldi. Daha önce gençlerimiz askere kısa ve uzun dönem giderken güzel iş yapıyorduk. Şu anda, tamamen oturuyoruz. Piyasa ölü durumda. Askerlik öncesi, gençler ve yakınları bizden malzeme alıyordu. Şimdi iş de yapamıyoruz. Satışlar tamamen düşük. Malzemelerde de, fiyat geçişleri oluyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Askerlerin bir kısım malzemesini zaten devlet veriyor. Onun dışında, ailelere yansıyor. Aileler de, bütçeleri olmadığı için alışveriş yapamıyorlar.'

Asker adayının ortalama ihtiyacının 50 TL'lik malzeme olduğunu anlatan Çubuk, vatani borcunu yerine getireceklere eldiven, kar başlığı, jilet, köpük gibi malzemeler sattıklarını anlatırken, 'Yeni askere gidecekler için, jilet takımı, atlet, külot, çorap, içlik gibi malzemeler lazım. Atletin tanesi 4, kilot 3.5, çoraplar 2.5, polar içlik takım 35 TL. Bedelli askerlik çıktı. Onlar parayı verdi tezkereyi aldı ama bizim işimiz durdu' diye konuştu.

Komando Çarşısı esnafı 70 yaşındaki Mehmet Sofuoğlu ise, 'Daha öncede idare edip gidiyorduk. Bedelli çıktı işler durdu' dedi.