Ab Sigara Paketlerinde Yer Alan Fotoğrafları Değiştirdi

Avrupa BirliğŸi (AB), sigara paketleri üzerinde yer alacak fotoğŸrafları değŸişŸtirdi. BirliğŸe dahil ülkeler, kan tüküren kadın, çeşŸitli uzuvlarını kaybeden insan, tütüne maruziyetten dolayı yoğŸun bakımda tedavisi yürütülen bebek ve çocuk fotoğŸraflarını paketler üzerinde kullanacak.

Hacettepe ǜniversitesi Halk SağŸlığŸı Enstitüsü ǖğŸretim ǜyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için farkındalık artırıcı ve caydırıcı çeşŸitli yöntemlerin uygulandığŸını söyledi.

Bunlar arasında tütün ürünleri paketleri üzerinde yazılı ve fotoğŸraflı uyarıların yer almasının da bulunduğŸunu belirten Bilir, dünya genelinde kullanımı giderek artan bu uygulamanın, Türkiye'de de 2010'dan beri sürdürüldüğŸünü anlattı.
Tütün ürünleri paketlerinin üzerindeki yazılı ve resimli uyarıların, paketlerin toplam yüzeyinin yüzde 65'lik alanını kapsadığŸını dile getiren Bilir, "AB mevcut resimli uyarıları değŸişŸtirdi ve yeni resimleri yayınladı. AB'ye dahil ülkeler şŸimdi bu resimleri kullanmaya başŸlayacaklar" dedi.

-Dünyada 77 ülke uyarı fotoları kullanıyor
Prof. Dr. Bilir, Tütün Kontrolü LJerçeve SözleşŸmesi'ne göre, tütün ürünleri paketleri üzerinde sigara kullanmanın olumsuz sonuçlarına işŸaret eden yazılı ve fotoğŸraflı uyarı mesajlarının yer alması gerektiğŸini vurguladı.
şžu anda dünyada 77 ülkenin, tütün ürünleri paketleri üzerine fotoğŸraflı uyarıları bastığŸını anlatan Bilir, şŸunları kaydetti:
"Ancak Dünya SağŸlık ǖrgütü yazılı ve resimli uyarıların, paket yüzeyinin yüzde 65'ini kaplamasını önermektedir. Dünya SağŸlık ǖrgütünün bu önerisini dünyada ancak 12 ülke karşŸılamaktadır. Türkiye'de bunu yerine getiren ülkeler arasında yer almaktadır.
Bir süreden beri 2010'da basılan resimleri değŸişŸtirmek için Avrupa BirliğŸi tarafından hazırlanan resimlerin yayınlanmasını bekliyorduk. Yeni resimler öncekilere göre daha etkili görülüyor. şžimdi Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulunun bu konuyu gündemine alarak yeni resimleri belirlemesi ve tütün endüstrisini bu yönde bilgilendirmesi gerekiyor."
-ǖrnek 12 ülke
Paketin yüzde 65'lik bölümün kaplayacak büyüklükte resimli uyarı basan 12 ülke şŸunlar:
"Tayland yüzde 85, Avustralya yüzde 82,5, Uruguay yüzde 80, Kanada, Brunei ve Nepal yüzde 75, Togo, Türkiye, Türkmenistan, Mauritus, Meksika ve Venezuella yüzde 65."
AB'nin tütün ürünlerinin paketleri üzerinde, kan tüküren kadın, çeşŸitli uzuvlarını kaybeden insan, tütüne maruziyetten yoğŸun bakımda tedavi gören bebek ve çocukların fotoğŸrafları yer alıyor.
 
Kaynak: AA