Plastik bileklikte kanserojen madde tehlikesi

Kız çocukları arasında moda olan plastik örgü bilekliklerin İngiltere'de yasaklanması gümrük bakanlığını harekete geçirdi.

Plastik bileklikte kanserojen madde tehlikesi
Plastik örgü bilekliklerinin kanserojen madde taşıyor olması Gümrük Bakanlığı'nı harekete geçirdi. İstanbul'da incelenen ürünlerin bazılarında limitlerin üzerinde fitalat maddesi bulundu.

Bu madde başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor. Plastik örgü bilekler İngiltere'de kanserojen madde içerdiği iddiasıyla yasaklandı. Gümrük Bakanlığı bu durumu göz önünde bulundurdu İstanbul'da 5 firmadan 554 ürün incelendi. İncelenen ürünlerin 20'sinde fitalat maddesinin limitlerin üzerinde olduğu tespit edildi.

İMHA KARARI ÇIKTI

Bakanlık, fitalat tespit edilen lastik bilekliklerle ilgili ürün toplatma, imha ve ceza gibi işlemlere başlarken, söz konusu ürünlerle ilgili denetimlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenildi. Ürünlerin içeriğindeki fitalat maddesi, hormon dengesini bozarak insülin direncine sebep oluyor. Fitalatlar kanserin yanısıra diyabet, obezite, yüksek kolesterol gibi problemlere neden oluyor. Dünyada her yıl bir milyar ton fitalat üretiliyor. Fitalat, lastik bilekliklerin esnekliğini arttırmak için yüzde 400 daha fazla kullanıyor.