Özel Halk Otobüs Sahipleri Haklarını Geri Alabilmek İçin Mahkemeye Başvurdu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKM), almış olduğu karar gereği tamamı şahıslara ait olan Nehirkent Özel Halk Otobüsleri güzergahına ihalesiz ve bedelsiz araç sokarken bu karar sonrası mağdur olan Nehirkent Özel Halk Otobüsleri sahipleri yürütmeyi durdurma ve eski hakları geri alma adına mahkemeye başvurdular.

Özel Halk Otobüs Sahipleri Haklarını Geri Alabilmek İçin Mahkemeye Başvurdu

Kapatılan Nehirkent Beldesinin Arifiye ilçesine dahil olmasının ardından Arifiye Belediyesinin talebi doğrultusunda Eylül 2010 tarihinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin Nehirkent Özel Halk Otobüsleri için hazırladığı yeni güzergah ile Özel Halk otobüsleri Adapazarı Merkez, Nehirkent ve Arifiye ilçe merkezine ulaşım hizmeti vermeye başladı.

Ancak 2012 yılında başlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı çalışmaları kapsamında güzergah üzerinde bulunan yol kapatılınca hizmet son buldu. Vatandaşların talepleri doğrultusunda bu hizmeti devam ettirmek isteyen Nehirkent Özel Halk otobüsleri Arifiye Belediyesinden alternatif yol talep etti ancak bu talebe karşılık bulamadı. İlerleyen zamanlarda konuyu Sakarya Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon merkezine taşıyan Özel halk otobüslerine Ulaşım Komisyon Merkezi tarafından YHT hattı üzerinde bulunan yolun açılmasıyla Nehirkent Özel Halk otobüsleri güzergahına devam edecektir yazısı verildi.

2014 yazında kapanan yol ulaşıma tekrardan açılırken saklı olan güzergah hakkını kullanmak isteyen Nehirkent Özel halk otobüslerine tekrardan Arifiye Belediyesi engel oldu. Nehirkent Özel Halk Otobüsleri konuyu tekrar Ulaşım Koordinasyon Merkezine taşırken Ulaşım Koordinasyon Merkezi Arifiye Belediyesi ile ortak çalışma yürüterek hiçbir ihale yapmadan tamamı şahıslara ait olan Nehirkent Özel halk otobüsleri güzergahına bedelsiz bir şekilde Arifiye KOOP’tan yeni bir araç tayin etti ve o araç Nehirkent Özel Halk otobüsleri güzergahında ulaşım hizmeti vermeye başladı.

Bu durum karşısında mağdur duruma düşen özel halk otobüsleri sahipleri Ulaşım Koordinasyon merkezinin almış olduğu bu kararın yasal olmadığını belirterek yürütmeyi durdurma ve eski hakların geri alınması adına mahkemeye başvurdu.

Otobüs sahiplerinden Recep Çetin yapmış olduğu açıklamada, “ Yaşanan bu süreçte bizlere verilen sözlü ve yazılı kararlar yerine getirilmedi ve siyasi baskı hakim kıldı. Hattımıza giren araç bizim otobüslerimizle rekabet etmeye başladı ve gerginlik yaşanması an meselesi. UKM’nin almış olduğu bu karar yasal değildir ve bizler mağdur duruma düştük. Dolayısıyla bizde hakkımızı mahkeme yoluyla aramaya karar verdik. İlk etapta yürütmeyi durdurma ve eski hakları geri alma adına dava açtık bunun hemen ardından ise maddi ve manevi tazminat davamız açılacak” diye konuştu.

Diğer bir otobüs işletmecisi Bünyamin Erman ise,“ Konuyu 2 ay önce Ulaşım daire Başkanı ile yapılan toplantıda görüştüklerini ve kendisi tarafından bizim Arifiye merkezine gitme hakkımızın olduğunu söyledi ancak bu sadece söylemde kaldı. Hattımızda tamamen şahıslara ait bedelleri ödenmiş 6 adet hat bulunmaktadır. Büyükşehir UKM yasal olmayan bir yolla hattımıza 7. Hattı sokarak hakkımızı gasp etmiştir. Bizde konuyu mahkemeye taşıdık. Bizim problemlerimizin giderilmesi, sıkıntılarımızın çözülmesi mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA