5 Katlı Belediye Binasının 3 Kata İndirileceği İddiası

Mudanya Belediye Hizmet Binası, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, yaklaşık 38 yıllık olan 5 katlı Mudanya Belediye Hizmet Binasının 3 kata düşürülmesine karar verdiği iddia edildi.

İddiaya göre, bir vatandaşın şikayetini değerlendirmeye alınması üzerine incelenen binanın, 12.06.1976 gün ve 9256 sayılı karar gereği 5 kattan 3 kata düşürülmesi kararının halen yürürlükte olduğu ve yasal soruşturma açılmasına hükmedildiği bildirildi.

Kurulun 26.12.2014 tarihinde aldığı karar neticesinde yapılan yazılı açıklamada, ''Mudanya İlçesi, koruma amaçlı imar planı kapsamında Kentsel SİT alanında kalan, anıtsal yapı olarak tescilli Eski Cami ve sivil mimarlık örneği yapılar karşısında yer alan, Belediye Hizmet binasında Kurulumuzdan izinsiz olarak bir kat daha yapıldığına ilişkin ilgilisinin 23.12.2014 tarihli dilekçesi ile Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 25.12.tarih ve 6661 sayılı raporu okundu, ekleri ile ilgili dosya incelendi. Yapılan görüşmeler sonunda Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 8.7.1977 gün ve A623 sayılı kararında 1710 sayılı Eski Eserler Kanunu gereğince kanuni koğuşturma açılmasına karar verildiğinden, söz konusu koğuşturmanın yapılıp yapılmadığına, yapılmış ise sonucuna yönelik bilgi ve belgelerin Kurumlardan istenmesine karar verildi" denildi.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, bina konusunda şikayet olunca araştırma başlattıklarını belirtti.

Binanın yaklaşık 40 yıllık ve 5 katlı olduğunu ifade eden Türkyılmaz, şunları kaydetti:
''Biz göreve geldikten sonra daha önce öğretmenler lokali olarak yıllarca kullanılan ve şu an boş olan üst katın düzenlemesini yapıp belediye hizmet birimlerinin tek binada olması için burada restorasyon yapıp ilave bir kat yapmadık. Yaptığımız araştırmalarda 1976 yılında bodrum artı 5.5 kat ruhsat alınmış, daha sonraları itiraz ve şikayetler olmuş bu binanın araştırmalarda Anıtlar Kurulu'nun onaylı imar planında belediye hizmet binası olduğunu gördük, tescilli ve tarihi bir bina değil ve 2007 yılında deprem fonundan alınan devletin ve bakanlığın verdiği destekle zamanın belediyesi tarafından depreme karşı güçlendirilmesi de yapılmış, şu anda aynı ve kat ilavesi yok, İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre de yapılan sundurma ve restorasyon gibi durumlar ruhsata tabi imalatlardan olduğu için ve tescilli yapı olmadığı için Anıtlar Kurulu'na haber verilmesi gerekmediğinden bizim orada yaptığımız iyileştirmedir. Tabii ki burada Anıtlar Kurulu'nun vereceği karar bizim için önemlidir, yıkılması gerekiyorsa hiç çekinmeden yıkacağımı, onlar gibi ben de ülkemizin değerlerine sahip olduğumu bilmelerini isterim, ancak bununla birlikte adaletin sağlanmasını da bekliyorum.''
Kaynak: AA