The Economist: Muhalefet krizi tek çare olarak görüyor

The Economist, Türkiye'de muhalefetin ekonomik krizi tek çare olarak gördüğünü ancak kapıda kriz görülmediğini yazdı.

The Economist: Muhalefet krizi tek çare olarak görüyor
The Economist: Muhalefet krizi tek çare olarak görüyor
ABD merkezli dünyaca ünlü The Economist dergisi son sayısında Türk ekonomisinin analiz edildiği bir makale yayımladı. Yazıda muhalefet partilerinin AK Parti hükümetini devirmek için tek çare olarak bir ekonomik kriz çıkmasını gördükleri bunun da ne kadar güçsüz olduklarının kanıtı olduğu ifade edildi.

2013 yazında muhalefetin bu 'isteğinin' neredeyse gerçekleştiği belirtilen analizde o dönem ABD'deki faiz artışıyla gelişen ekonomilerden sermaye çıkışı yaşandığı belirtildi. Bunun yanında Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracatın da düşmesinin söz konusu dönemde Türkiye'yi zorladığı vurgulandı.

Bugüne gelindiğinde düşen petrol fiyatlarının cari açık üzerindeki baskıyı kaldırdığı belirtilen yazıda şu ifadeler yer aldı: "Türkiye enerji ithalatına gayrisafi milli hasılanın yüzde 6'sı kadar harcama yapıyor. Düşen fiyatlar sayesinde cari açığın hasılaya oranı yüzde 5'e gerileyecek. Yine aynı nedenden enflasyon bu yıl yüzde 6.8'e gerileyecek"

Makalede Brezilya ve Rusya'nın kendi içinde yaşadığı sorunlar nedeniyle yatırımcıların 'Türkiye'ye bir daha baktığı' belirtildi.