Hatay'da Soğuk Hava ve Don

Yayladağı ilçesinde soğuk hava ve don nedeniyle ekili birçok ürün zarar gördü.

Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede geçtiğimiz hafta etkili olan karın ardından don yaşandığını belirtti.

Hava sıcaklıklarının düşük olması nedeniyle birçok ürünün zarar gördüğünü ifade eden Ballı, "Özellikle dağlık bölgede yer alan mahallelerimizde bugüne kadar hiç yaşanmamış bir don olayıyla karşılaştık. Çiftçilerin açık alanlara ektikleri marul, dere otu, buğday, fiğ ve seralarda ekili ürünleri dondan büyük zarar gördü. Bir çoğunun da tarım sigortası olmadığından zararları karşılanamayacak" diye konuştu.

Aydınbahçe Mahallesi'nde, tütüne alternatif olarak ekilen ve yılda iki kez ürün alınan dere otunda büyük zarar olduğunu kaydeden Ballı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleriyle ürünlerin zarar gördüğü bölgelerde inceleme yaptıklarını, toplam miktarın önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını söyledi.

Dere otu yetiştiricilerinden Süleyman Açar, bu bitkinin dönümünden bin 200 lira kazandıklarını belirtti.

Yalnızca Aydınbahçe Mahallesi'nde 100 çiftçinin yaklaşık 300 dönüm dere otu ektiğini belirten Açar, "Don nedeniyle tüm ürünlerimiz kurudu. Tarlalarda lastik yakarak önlem almaya çalıştık ama çözüm olmadı. Maddi durumumuz iyi olmadığından tarım sigortamızı yaptıramadık. Tüm mal varlığımız bu üründü. Yetkililerden yardım talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: AA