DEVA’dan alınan bilgiler şantaj amaçlı kullanıldı

Emniyet’teki Detaylı Veri Analizi sistemi üzerinden Erdoğan ailesine ait bilgilerin siyasi şantaj amaçlı kullanıldığı ortaya çıktı. 10 polis hakkında hazırlanan iddianamede, “Bilgilerin şantajın yanı sıra dış ülke istihbaratlarına servis edildiği anlaşılmaktadır” denildi.

DEVA’dan alınan bilgiler şantaj amaçlı kullanıldı
DEVA’dan alınan bilgiler şantaj amaçlı kullanıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın Detaylı Veri Analizi (DEVA) programını kullanarak insanların kişisel verilerini alan ve paralel havuza bilgi aktaran 10 polis hakkında dava açıldı. İstihbaratçı polislerin aynı sistemi kullanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine ilişkin kişisel verileri toplayarak “siyasi olarak bu bilgileri şantaj için kullanmayı” amaçladığı iddia edildi.

Suçtan zarar gördüler


Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un hazırladığı iddianame Ankara 45. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede istihbaratçı polis memurları K.T, M.A, Ö.G, O.T.B, Y.T, İ.Ü, A.K, S.Ş, M.Y. ve komiser F.Ş. sanık olarak yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan, oğulları Bilal ve Ahmet Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, gelinleri Sema ve Reyyan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kız kardeşi Vesile İlgen ve eşi Ziya İlgen ise suçtan zarar gören yani “müşteki” olarak gösterildi.

Bilgiler paralel havuza


İddianamede, çeşitli illerde görev yapan sanıkların DEVA programına kendi şifreleriyle girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine erişim sağladıkları kaydedildi. Adli yargıdaki UYAP’a benzeyen DEVA sistemine girişler sınırlı. Bunun için hakkında bilgi toplanacak kişiyle ilgili soruşturma numarası gerekiyor. Ancak sanıkların farklı numaralarla bu sisteme giriş yaparak, hedefledikleri kişilerle ilgili bilgi topladıkları iddia edildi.

O tweetlerle aynı dönem


Toplanan bilgiler ise paralel yapı tarafından oluşturulan havuza aktarılıyor. Erdoğan ve ailesi hakkında toplanan bilgilerin de bu havuza aktarıldığı iddia edildi. Paralel yapıya yakınlığı ile bilinen bazı isimlerin internet ortamında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, çeşitli görüntülerin varlığı ima edilerek şantaj amaçlı tweetler attığı döneme denk gelmesine dikkat çekildi. Kişilere ait her türlü bilginin yer aldığı programda, devlete ait “sır” niteliğinde herhangi bir bilgi olmadığı ancak Erdoğan ve ailesine ait kişisel verilerin yer aldığı bildirilen iddianamede, bu bilgilerin öğrenilmesinin ve yayılmasının devlet güvenliğini tehlikeye soktuğu, programın bu tür bir bilgiyi öğrenmek için kullanılmasının mantıken yasak olacağı belirtildi.

AMAÇ ERDOĞAN VE AİLESİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYE ÇALIŞMAK


Söz konusu iddianamede, “Şüphelilerin, Erdoğan ve ailesinden birilerinin özel bilgilerini elde ederek toplum nazarında küçük düşürmek, siyasi olarak bu bilgileri şantaj için kullanmak, seçimlerde yenilmesini sağlamak, dış ülke istihbaratlarına bu bilgileri vererek, Türkiye’nin imajını zedelemek amacını güttükleri anlaşılmaktadır” denildi.

İddianamede sanıkların Erdoğan hakkında bilgi toplanması konusunda verdikleri ifadelere de yer verildi. Şüphelilerin “Erdoğan’ı sevdikleri ve fotoğrafına bakmak için programa girdikleri gibi saçma, delillerle tutarsız, birbirinden kopyalanmış ifadeleri kullandıkları, savunma iç güdüsüyle hareket ederek yalan söyledikleri” kaydedildi. İddianamede, çeşitli illerde görev yapan şüphelilerin DEVA programına kendi şifreleriyle girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine erişim sağladıkları kaydedildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, emniyet ve asayişi sağlamak üzere ülke genelinde herkese ait istihbarat bilgilerini DEVA 1-2 programıyla topladığı belirtilen iddianamede, program üzerinden Erdoğan ve ailesine ait bilgilerin de tutulduğu ve söz konusu programa kendisine şifre verilmiş istihbarat hizmetlerinde çalıştırılan polislerin erişebildikleri kaydedildi. Şüphelilerin, hiçbir istihbari veri girişi yapmadan, Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini elde etmek için programa giriş ve sorgulama yaptıklarına işaret edildi.