Türkiye’nin En Kaliteli Zeytinyağları Böyle Üretiliyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağları el değmeden üretiliyor.

Türkiye’nin En Kaliteli Zeytinyağları Böyle Üretiliyor
Hasat edilen zeytinler fabrikalara getirildikten sonra iki grubu ayrılırken, silkim zeytinlerinden yemeklik, dip zeytinlerinden ise rafinajlık zeytinyağı üretiliyor.
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in körfez yöresinde bulunan 11 milyon zeytin ağacından hasat edilen zeytinler yüzlerce fabrikada yağa dönüştürülüyor. Yöre de, Büyükşehir belediye başkanlığının yaptırdığı uçakla zeytin sineği ilaçlaması yağdaki kaliteyi artırırken, işleme sırasında da silkim zeytinleri ile dip zeytinleri ayrı ayrı makinelerde işleniyor. Silkim zeytinlerinden yemeklik yağlar elde edilirken, dip zeytinlerinden elde edilen yağlar da rafine tesislerinde işlem gördüktün sonra sofralara geliyor. Elde edilen yağların kalitesi laboratuarda belirleniyor. Bereketli bir sezon geçirdiklerini anlatan Burhaniye Tariş Müdürü Emrah Öztürk,” Üreticilerimiz bu yıl bereketli bir yıl geçirmektedir. Fabrikamıza gelen zeytinler, yerde toplanan zeytinler ve ağaç üzerinden toplanan zeytinler olmak üzere ikiye ayrılmakta. Yerde toplanan zeytinler ayrı makinelerde sıkılmakta. Silkim zeytinleri gene ayrı makinelerde sıkılmakta. Yağları da ayrı tanklarda muhafaza ediyoruz. İşlenen silkim zeytinlerinin yağları ayrı depolarda bekletilmektedirler. Silkim zeytinlerinden çıkan yağlar daha çok zeytin meyvesindeki vitaminleri, tadını, kokusunu üzerinde bulundurmaktadır. Dip yağları ise, rafine işlemine tutulmaktadır. Bunlar da doğal fiziksel rafinelerden geçmekte ve doğallığı bozulmadan gene tüketime sunulmaktadır. Türkiye’nin en güzel yağları bölgemizde üretilmektedir. Bu herkes tarafından da bilinmektedir” dedi.

Yağları asidine göre ayırdıklarını anlatan Laborant Ahmet Korkmaz da,” Çıkan yağlar asitlerine göre ayrılıyor. Böylelikle Tariş Zeytin Birliğinin vermiş olduğu tebliğe göre yemeklik grubumuz, 03, 05, 08, 1, 1,5-2 diye ayrı tanklarda depolanıyor. Dip zeytinlerimiz ise çeşitlerine göre onlar da tanklarda ayrılıyor. Onlar da, farklı tanklarda depolanıyor. Daha sonra da birliğe gönderilip orada rafine edildikten sonra sofralara sunuluyor. Biz burada dip zeytinimiz de sadece asidine bakıyoruz. Ama, silkim zeytinlerin de, tadına bakarak onların içresinde herhangi bir problem sıkıntı olduğu zaman da onları farklı gruba alıyoruz, Tadım yapılıyor. Onun dışında fişler üzerinde zaten zeytinler gruplandırılmış oluyor. Ona göre, biz de zeytinin kalitesini belirlemiş oluyoruz. Yani sadece asidini değil, kalitesini de burada belirliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA