'Özgürlükçü' Charlie Hebdo o karikatüriste tahammül edememiş

Düşünce özgürlüğünden dem vuran Charlie Hebdo'nun 2008'de Yahudi karşıtlığı gerekçesi ile bir karikatüristi işten attığı ortaya çıktı.

'Özgürlükçü' Charlie Hebdo o karikatüriste tahammül edememiş
'Özgürlükçü' Charlie Hebdo o karikatüriste tahammül edememiş
Paris'te saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi Hazreti Muhammed'i(sav) tasvir eden yeni karikatürler yayımlarken, derginin Yahudi karşıtı makale yazdığı gerekçesi ile 2008'de bir çizerini işten attığının ortaya çıkması yeni bir tartışmaya sebep oldu. Sosyal medyada derginin dinlere eşit mesafede duramadığı polemiği yaşandı.

Derginin Hz. Muhammed'e atfen çizilen, İslam dünyasının tepki gösterdiği karikatürlerinin eleştirildiği yazılarda, derginin 2008'de bir çizerini, bir makalesinde anti-semitik ifadeleri nedeni ile işten attığı hatırlatıldı.

NE OLMUŞTU...

16 sene boyunca Charlie Hebdo dergisinde 'Sine' adlı ile karikatür çizip, makale yazan Maurice Sinet 2 Temmuz 2008 yılında Charli Hebdo dergisinde yazdığı bir makale yüzünden işinden atılmış; Charli Hebdo'ya açtığı hukuksuz işten çıkartma Davasını 40 bin Euro tazminat ile kazanmıştı.

ANTİ-SEMİTİK SÖZLER SARFETTİĞİ GEREKÇESİ İLE İŞTEN ATILMIŞ

Zamanında Le Monde Gazetesi gibi bir çok Fransız basını olayı haber yapmıştı. Maurice Sinet 16 yıl boyunca Charlie Hebdo dergisinde hem Karikatür çizip hem makale yazdı. Maurice Sinet, 2 Temmuz 2008 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin oğlu Jean Sarkozy hakkında Darty mağazalarının sahibinin kızı ile evlenmeden önce Yahudi olmaya karar verdiğini söyledi, bu çocuk hayatta çok başarılı olur şeklinde bir makale yazdığı için anti-Semitik sözler sarfettiği gerekçesi ile dönemin Charlie Hebdo direktörü Philippe Val tarafından işinden atıldı.

Maurice Sinet'i anti-semit makale yazdığı gerekçesi ile işten atan ve daha sonra hukuksuz işten atma suçundan Charlie Hebdo'nun 40 bin Euro para cezasına çarptırılmasına sebep olan Charlie Hebdo direktörü Philippe Val ise daha sonra o dönemin cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından bir devlet kurumu olan France Inter radyosunun direktörlüğüne getirildi.