Tunus'ta Devrimin 4. Yıl Dönümü

"Arap Baharı"nın başladığı Tunus'ta gençler, devrimin ardından 4 yıl geçmesine rağmen ülkedeki işsizlik sorununun büyüyerek devam ettiğini belirtti.

Ülkesinde 14 Ocak 2011'de gerçekleşen devrimin ardından yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren üniversite öğrencisi Kevser Hammude (25), sosyal durumda değişiklik olmadığını ve iş imkanının dikkati çekecek şekilde küçüldüğünü söyledi.

İşsizliğin son bulması için devrim yapıldığını savunan Hammude, "Gençler hala işsizlik ve ihmal mağduru ancak Tunus devriminin başarıya ulaşma imkanı hala bulunuyor" dedi.

- "İşsizlik, Tunus'un en önemli sorunlarından biri"
Üniversite mezunu olmasına rağmen iş bulamadığını ifade eden Emir Yakut (27) da "devrimin üzerinden dört yıl geçmesine karşın işsizliğin Tunus'un hala en önemli sorunlarından biri" olduğunu vurguladı.
Yakut, yönetime gelen geçici hükümetlere, "ezilenlerin ve fakirlerin beklentilerini gerçekleştirmediği ve bu kitlenin yanında durmadığı" iddiasıyla tepki gösterdi.
Devrim sonrası kurulan hükümetlerin, devrimin hedeflerini gerçekleştirme konusunda başarısız olduğunu öne süren Yakut, "Toplumsal sorunların artması, işsizlik oranının büyümesi, temel ihtiyaç malzemelerindeki fiyat artışının sürmesi bunun en açık delili" diye konuştu.


Halkın içini acıtan konuların başında "Tunus yargısının, devrimde hayatını kaybedenlerin, yaralananların haklarını gözetmemesi ve ailelelerini yüzüstü bırakması" meselesinin geldiğini belirten Yakut, gerçek mücadelenin düşünce ve ifade özgürlüğünü korumak olduğunu savunarak, "Tecrübelerimiz her yeni hükümetin bu özgürlüğün önünü kesmeye çalıştığını gösterdi" ifadesini kullandı.
Tunus Üniversitesi öğrencisi Mervan Biddıyaf (22) da özgürlüklere el koymak üzere devrik lider Zeynel Abidin bin Ali döneminin geri geldiğini savunarak şunları kaydetti:
"Yapılan özgürlük talebiyle bir halk ayaklanmasıydı ancak çok geçmeden eski statüko polis devletini geri getirdi. Yönetimi eleştirenler, aydınlar korkutulmaya devam edildi. Örneğin devrime katılanlardan İnas Osman haksız yere şu an içeride tutuluyor."
Mehdi Buali (21) ise Tunus devriminin, Arap Baharı'nın yaşandığı diğer ülkelere oranla daha başarılı olduğunu belirterek, "Tunuslular, devrimin ifade özgürlüğü gibi kazanımlarını hala koruyor. Tunus'un geleceği konusunda ümitliyim" diye konuştu.

Tunus'ta sebze meyve sattığı arabasına el konulan seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık 2010'da yönetime tepkisini ifade etmek için kendisini yakmasının ardından patlak veren gösteriler, 23 yıldır iktidarda olan Zeynel Abidin bin Ali'nin Ocak 2011'de ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Kaynak: AA