Suriyeli Melek’i Hayata Bağlayan Operasyon

Suriye’de, kötü savaş koşulları altında Hepatit A’ya bağlı karaciğer yetmezliği yaşayan 5 yaşındaki Suriyeli Melek’in karaciğeri, Kilis’teki mülteci kampında iflas etti.

Suriyeli Melek’i Hayata Bağlayan Operasyon
İzmir’de tedaviye alınan Melek’e, annesinden karaciğer nakli yapıldı.
Suriye’deki iç savaştan canını kurtaran 5 yaşındaki Melek Abdullah Al Hasan, hayatını yakalandığı karaciğer yetmezliği sebebiyle kaybediyordu. Annesi ile Suriye’den kaçarak Kilis’teki mülteci kampına sığınan Melek de karaciğer yetmezliği olduğu kamptaki doktorlar tarafından saptandı. Kontrolde karaciğerinin tamamen iflas ettiği anlaşılan Melek’e, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri sahip çıktı. Medical Park İzmir Hastanesi’nde tedaviye alınan Melek’e, 24 saat içinde annesinden alınan karaciğer parçası nakledildi. Kızını önce savaş sonra da hastalıktan kurtaran anne Rukayye Al Hasan, “Kızım çok hastaydı ama şimdi iyileşti. Doktorlardan, hastaneden, Türkiye’den Allah razı olsun” dedi.

SURİYE’DE YAKALANDI
Melek ve annesinin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Medical Park İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ünal Aydın, karaciğer yetmezliğinin önemli bir durum olduğunu ve herkesin bir sabah karaciğer yetmezliği ile uyanabileceğini söyledi.

Melek’in Suriye’de savaş koşullarında karaciğer yetmezliğine yakalandığını ifade eden Aydın, Melek’in yaşadıklarını şöyle anlattı: “Zor koşullarda, zor yolculuklarda, Kilis’teki mülteci kampına geliyor. Oradaki doktorların yönlendirmesiyle karaciğer yetmezliğinin son döneminde olduğu anlaşılıyor. Hepatit A kötü ortamda bulaşan bir hastalık. Hepatit A’ya bağlı karaciğer yetmezliği ile AFAD yetkilileri tarafından sahip çıkılıyor ve hastaneye yatırılıyor. Değerlendirmede karaciğerin iflas ettiği öğrenilince bize gönderdiler. 24 saat içinde annesinden karaciğer nakli gerçekleştirdik.”

“SAVAŞ VE MÜLTECİLİKTEN HABERİ YOK”
Melek’e altı gün önce annesinden karaciğer nakli yapıldığını ve anne-kızın normal hayatlarına devam ettiğini kaydeden Aydın, “Savaştan, mültecilikten haberi olmayan adı gibi melek yüzlü bir insan. Hastalık onun yakasına yapışmıştı. AFAD yetkilileri, olağanüstü bir operasyonla bize ulaştırdılar. Biz de gönüllü şekilde çok hızlı davranarak Melek’i sağlığına kavuşturmuş olduk” diye konuştu.

Kaynak: İHA