Kazakistan'da Uyku Hastalığı

Kazakistan'ın bir köyünde nedeni bilinmeyen "uyku hastalığından" ötürü bir köyün yarısının göç ettiği ve bu yılın başında 40 ailenin daha köyden taşındığı bildirildi.

Kazakistan'ın Akmola vilayetine bağlı Kalaçi köyünde görülen "uyku hastalığı" nedeniyle ay başından bu yana ailelerin köyden taşındığı ve kliniklere başvurduğu belirtildi.
Astana Sağlık Merkezi'nden yapılan açıklamada, başkent Astana'ya hava ambulansla taşınan hastalarda yapılan tetkiklerde herhangi bir harici etkene rastlanmadığı ifade edildi.
Diğer yandan hükümetin köydekilerin başka bölgelere taşınması için 10 milyon doların üzerinde kaynak ayırdığı belirtilirken, köyden tahliye işlemlerinin mayıs ayına kadar sürebileceği kaydedildi.
Akmola vilayetinin Kalaçi ve Krasnogorsky köylerinde 2013 yılında baş gösteren uyku hastalığına yakalananlar üç boyunca uyuyabiliyor. Hastaların daha sonra birkaç gün boyunca ne olduğunu hatırlamakta güçlük çektiği ve halüsinasyon görebildikleri ifade ediliyor.
- Bölgeden hava numuneleri alındı -
Hastalığın şu ana kadar iki köyde yaşayan 100'den fazla kişide görüldüğü, bunlardan 50'sinin tedavi için kliniklere başvurduğu belirtildi.
Nedeni belirlenemeyen uyku hastalığının, Sovyetler Birliği döneminde bölgede inşa edilen ve 1992'de kapanıp rehabilite edildiği açıklanan uranyum madeniyle ilgisi olabileceği öne sürüldü. Ancak Kazakistan Sağlık Bakanlığı, Kalaçi köyü topraklarında 7 binden fazla test gerçekleştirildiğini belirterek, radyasyonun normal sınırlarda olduğunu, alınan numunelerde ağır metal ya da tuza rastlanmadığını bildirdi.
Diğer yandan hükümet uyku hastalığına karşı gerekli tetkiklerin yapılması için uluslararası sağlık kuruluşlarıyla temasa geçileceğini açıkladı.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbaev, uyku hastalığının Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından da yakından takip edildiğini bildirdi.
Saparbaev, hastalıkların yaşandığı bölgelerden alınan hava numunelerinin analiz edilmek üzere yabancı sağlık kuruluşlarına gönderileceğini açıkladı.

Kaynak: AA