CHP istedi, AYM iptal etti!

Anayasa Mahkemesi, bazı kanun hükümlerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

CHP istedi, AYM iptal etti!
CHP istedi, AYM iptal etti!
Yüksek Mahkeme, CHP'nin, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu esastan görüştü.

Buna göre, hangi fiillere hangi disiplin cezalarının uygulanacağı, öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkilerinin, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslar da gözönüne alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca düzenlenmesini öngören kanun hükmü Anayasa'ya aykırı bulundu. İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ayrıca, Yüksek Mahkeme, CHP'nin, 6519 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin iptal istemini de karara bağladı.

Yüce Divan'da yargılanacak askerler hakkında görev suçuyla ilgili soruşturma açılması halinde, görevden uzaklaştırılmaları yönünde alınacak kararlara yapılacak itirazın, Cumhurbaşkanı tarafından "kesin" hükümle karara bağlanmasını öngören düzenleme Anayasa'ya aykırı bulundu.

Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma izni verecek mercilerin, kamu davası açılmasına gerek görmemesi halinde, kovuşturmaya yer olmadığı yönünde alacağı kararın "kesin" hüküm taşıyacağına ilişkin düzenleme de iptal edildi.

Öte yandan, Erciş Asliye Ceza Mahkemesinin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, yalan tanıklık yapanların, aleyhine tanıklık yaptıkları kimsenin süreli hapis cezasına mahkumiyeti halinde, mahkum olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. İptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'den yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

Ankara 11. İdare Mahkemesinin başvurusu üzerine de yabancıların, bir işyeri, işletme veya meslek için çalışma izni talebinin reddedildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden yeniden talepte bulunması halinde, bu talebin reddedileceğini öngören düzenleme de iptal edildi.