Para değil itibar önemli: Çalarsan ölürsün

İstanbul ile Hollanda’daki mafya hesaplaşmasının izini süren AKŞAM, Amsterdam’da baronların dünyasındaki işleyişi öğrendi.

Para değil itibar önemli: Çalarsan ölürsün
Para değil itibar önemli: Çalarsan ölürsün
Yıllardır uyuşturucu işinin içinde olan ve infaz edilen Ali Ekber Akgün ile Okan Fidan'ı da tanıyan bir Türk tüm gerçekleri AKŞAM'a anlattı.

Türkiye ve Hollanda’da işlenen cinayetlerin izini sürmek için Amsterdam’a giden AKŞAM, uyuşturucunun serbest olduğu Kloneniersburgwal, Damstraat ve Warmoesstraat bölgelerinin nabzını tuttu. Bu bölge aslen Türk ve Faslılar’ın kontrolünde. Yıllardır uyuşturucu işinin içinde olan bir Türk, Ali Ekber Akgün ve Okan Fidan’la ilgili çarpıcı detaylar verdi. İşte, güvenliği nedeni ile "Hakan" Kod adı ile o Türk'ün anlattıkları:

Hemen tanınıp, çabuk büyüdüler

Okan Fidan benim yakından tanıdığım bir isim. Ali Ekber Akgün'ü ise bir arkadaşım vasıtasıyla tanımıştım. Ali bu işlere girmeden önce Türkiyemspor'da futbol oynardı. Bir anda ortadan kayboldu. Kısa süre sonra yeniden piyasada görülmeye başladı ama artık o eski Ali değildi. Amsterdam’ın ve Hollanda’nın korkulu rüyası olan Dino Soerel’in arkadaşıydı. Bu bile onun neler yapabileceğinin göstergesiydi. Amsterdam’da uyuşturucuyla ilgili cinayetler oldu. Daha sonra Türkiyemspor başkanının öldürülmesi... Hepsinin arka planında Ali vardı. Ali spor kulübünü kullanarak para aklıyordu. Ancak kimse bir delil bulamadı. Okan da aynı şekilde Soerel’in adamıydı. Hepsi tanıdıktı.

'Aman abi sakın ismini anma!'


Sokak ortasında konuşmaya devam ederken Ali Ekber Akgün’le ilgili soru soran muhabirlerimize'Aman abi ismini anma. Buralarda onların adamları cirit atıyor. Başımı belaya sokmayın’ diyen "Hakan", konuşmasına şöyle devam etti; Onlarla ilgili kim ihbarda bulunuyor, kim gazetecilere demeç veriyorsa zarar görüyor. İstiyorlar ki bu iş kapansın.

YENİ ACIMASIZ JENERASYON GELİYOR


Uyuşturucu baronlarının, itibarları için cinayet işlediklerini belirten Hakan, “Dino Soerel bu iki ismi de kullandı. Şimdi bir para konusu konuşuluyor. 2 milyon gibi 4 milyon gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu rakam aslında onlar için çok küçük. Onların 20 gram otu çalınsa'İsmimiz lekelendi’ diyerek adam öldürürler. Senden çalınan para ya da uyuşturucunun karşılığını vermediğin taktirde etrafındaki binlerce adamı kontrol edemezsin. Hollanda gazeteleri, televizyonları günlerce bu konu üzerine durdu. Bir de Ali ve Okan misyonlarını tamamlandı. Onlara o kadar illegal işler yaptırıldı ki artık yeni isimler lazımdı. Şimdi yeni bir jenerasyon geliyor. Bu jenerasyon da çok acımasız. Kendilerine rakip gördüğü herkes ile düşmanlar. Okan, Ali ve Zindaşti bunları fark edip kendilerini garantiye almaya çalıştı.

Zindaşti, Akgün, Fidan belalı isimlerdi


Sohbetimiz esnasında defalarca etrafı kontrol eden Hakan, "Ali ve Okan kısa sürede nam saldılar ve çok çabuk büyüdüler. Daha sonra Dino Soerel'in art arda uyuşturucuları yakalanıyor, paraları ortadan kayboluyordu. Bunların hepsinden Zindaşti, Ali ve Okan isimleri konuşuluyordu. Okan, North Amsterdam dediğimiz bölgeye hakimdi. Bir süre sonra ortalıklarda gözükmemeye başladı. Ali Ekber Akgün ve yine Dino Soerel'in eski arkadaşı olan Naci Şerifi Zindaşti'nin Türkiye'ye kaçtığını duymuştuk. Zaten bunlar belalı. Kimse o kişileri görmek istemezdi. Biz tanıyorduk ama görünce yolumuzu değiştirildik.

HOLLANDA TURİSTLERİ UYARIYOR


Amsterdam’da son günlerde üç turistin uyuşturucu komasına girerek ölmesi üzerine Hollanda hükümeti harekete geçti. Kentin en işlek cadde ve meydanlarına ışıklı panolarda 24 saat boyunca'Sokak ortasında kokaine benzer beyaz toz şeklinde satılan uyuşturucudan uzak durun” şeklinde bir yazı akıyor. Uyuşturucu içiminin serbest olduğu bölge dışında satılan uyuşturucu piyasası Faslılar’ın elinde.

Güvenlik Türk baronlardan


Afganistan’dan Avrupa’ya götürülen uyuşturucu hattında, yıllardır 3 bölgeli taşıma hattı kullanılıyordu. Bu nakliye aşamasının, ilk ayağını Afganistan İran oluşturuyor. Dünyaca ünlü uyuşturucu baronu Dino Soerel burada Afgan, İran ve Pakistanlı uyuşturucu kaçakçılarıyla çalışıyor. Sonraki aşama ise uyuşturucunun Avrupa’ya taşınması. Bu bölümde daha çok Türk baronlar devreye giriyor. İran’dan getirilen uyuşturucu, Hakkari ve Van’dan yurda sokuluyor. İran ve Türk baronları nakliyenin bu devresini üstleniyor. Uyuşturucunun batıya getirilmesinin ardından nakliyenin 3’üncü ayağına geçiliyor. Bu aşamada, Türk baronları, uyuşturucunun Avrupa’ya sevk edilmesini sağlıyor.
Avrupa’ya gidiş yollarını ve güvenliğini sağlayan Türk baronları, o bölgeleri bilen gurbetçilerin de desteğini alıyor. Hollanda Amsterdam ve Avrupa ülkelerine giden uyuşturucunun, güveliğini sağlamak için Türk baronlara ihtiyaç duyuluyor. Batı ülkelerine giden uyuşturucu piyasaya gerek kafeler, gerek sokak satıcılarına teslim edilerek piyasaya sürülüyor. Milyarlarca Euro’nun döndüğü uyuşturucu çarkında en ufak ihanet affedilmiyor. Uyuşturucu parası baronlar arasında paylaşılırken, en büyük payı uluslararası uyuşturucu baronu olarak bilinen Dino Sorel’in aldığı ve diğer baronlara da onun tarafından gönderildiği biliniyor. Uyuşturucudan elde edilen kara para, kurulan sahte şirketler üzerinden aklanıyor. Türkler, Avrupa’ya götürülen uyuşturucu trafiğinin daha çok eroin ve esrar kısmını kontrol ediyor. Metamfetamin İranlılar tarafında, kokain ve afyon ise Fas ve Nijeryalı Afrika kökenli, guruplar tarafından Avrupa’ya sokuluyor. Hollanda Amsterdam’daki kayıt dışı kokain ve eroin satışı ise bu bölgede bulunan Faslı gurupların elinde.

YENİ YOLLAR ARANIYOR


Son yıllarda, klasik uyuşturucu güzergahı polis tarafından deşifre olan ve narkotik ekiplerinin art arda yaptığı operasyonlardan zarar gören uyuşturucu baronları, yeni rota arayışlarına girdi. Alternatif hatlardan biri iç karışıklar yaşayan Suriye, buradan gemilerle yüklenen uyuşturucu, Akdeniz’den Avrupa’ya götürülüyor.

Herkes tanık olmaktan korkuyor


“Herkes korkuyor. Açık açık gidip tanık olmaktan korkuyorlar. Bence haklılar. Bu insanlar çok acımasız. Amsterdam yerel kanalı ve devlet kanalında sürekli bu olayla ilgili programlar oluyor. Cinayeti soruşturan polis Okan’ın ölümüyle ilgili gelişmeleri anlatıyor. Altta da bir ihbar hattı çıkıyor. Polis o hatta tanık arıyor. Bu cinayetleri işleyen kişilerin bulunacağına inanmıyorum. Çoktan Ülkeyi terk etmişlerdir. Yine İstanbul'da suikast yapılan ve sans eseri kurtulan Naci Şerifi Zindaşti saldırısının, bir restoranda öldürülen iki kişi ile bağlantısının olduğu konuşuluyor. Restoranda öldürülen Osman ve Turgay isimli iki kişi Amsetrdam'da Dino Soerel'in sahibi olduğu bir cafe işletmecisinin adamı. Zindaşti'ye yapılan ama kızı ve şoförünün öldürüldüğü saldırıda bu ikisinin parmağının olduğu kunuşuluyor. Yanlış infazın ardından Okan ve Turgay başka bir grup tarafından infaz edildi."