Güney Kıbrıs Havayolları’nın Kapanmasının Ardından İlaç Sıkıntısı Başladı

Kıbrıs Rum Havayolları’nın kapanmasının ardından Havayolları’nın tıbbi kullanım amaçlı taşıdığı radyoaktif malzemelerin Güney Kıbrıs’a ulaştırtılamaması sonucu ilaç sıkıntısı yaşanmaya başlandı.


Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis gazetesi manşetten verdiği haberinde, Kıbrıs Rum Havayolları’nın kapatılmasının tıp dünyasında da kayıplara neden olduğunu yazdı. Onlarca hastanın dün itibariyle muayene ve tedavisiz kaldığını belirten gazete, Kıbrıs Havayolları’nın tıbbi kullanım amaçlı radyoaktif malzemeleri adaya getirme iznine sahip olduğunu belirtti.

Şirketin kapanmasıyla her hafta getirilen radyoaktif ilaçların bu kez Güney Kıbrıs’a ulaştırılamadığını kaydetti.

Doktorların çözüm bulunması için, tedavi amacıyla kullanılan malzemeleri hazırlayan ve yollayan iki şirketle iletişim içerisinde olduğunu yazan gazete, sorununun dün geç saatlere kadar çözülemediğini belirtti.

Tedarikçi şirketin Güney Kıbrıs’taki ithalatçılara ilaçların, ilgili izine sahip olan Türk Havayolları ile Ercan Havaalanı’na yollanması ve oradan Kıbrıs Rum tarafına geçirilmesini önerdiğini ancak bunun kabul görmediğini aktaran gazete, çözümsüz geçen her anın hastaların aleyhine olduğunu bildirdi. Bazı hastaların radyoizotop tedavisi için hazırlık aşamasında olduğunu, dün önceden programlanmış bazı muayenelerinin ise mecburi olarak iptal edildiği kaydedildi. Konunun Lefkoşa Rum Genel Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü, Kıbrıs Rum Bankası Onkoloji Merkezi, Amerikan Medical Center ve Agios Therisos Tanı Merkezi alakalı olduğunu da belirten gazete, radyoaktif ilaçların Londra ve Paris’ten getirildiğini aktardı.

Harvagi gazetesi ise “Memleketi İlaçsız Bıraktılar. Ercan Üzerinden Türk Havayolları İle Yollanmasını Önerdiler” başlığıyla verdiği haberinde, radyoaktif ilaçlarla ilgili konunun siyasi bir boyut kazandığını yazdı.

Yurtdışından ilaç tedarik eden şirketlerin Güney Kıbrıs’taki ithalatçılara, malzemelerin Türk Havayolları ile Ercan Havaalanı üzerinden ithal edilmesi önerisinde bulunduğunu aktaran gazete, bu durumun Güney Kıbrıs’taki ilaç şirketlerinin karşılaştıkları zorluğu ve çıkmazı ortaya koyduğunu belirtti.

Yapılan araştırmaya göre ilgili izne sahip olan tek şirketin Türkiye’nin ulusal havayolu şirketi Türk Havayolları olduğunu kaydetti.

Gazete bu çözümün bariz nedenlerden ötürü Rum makamlarında kabul edilmediğin belirtti.

OLAYLI PROTESTO, BUGÜN DE RUM BAŞKANLIĞA GİDİLİYOR
Politis gazetesi bir başka haberinde Kıbrıs Havayolları çalışanlarını dün Maliye Bakanlığı önündeki protestosunun olaylı geçtiğini yazdı. Gazete onlarca çalışanın Kıbrıs Havayolları’nın kapanmasına ilişkin öfkesini dile getirdiği, aynı zamanda tazminat ve kurulacak olası şirkette kadro garanti istediğini kaydetti.

Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, çalışanların onayladıkları bildiriyi teslim almak üzere bina girişine gitmemesi üzerine arbede çıktığını belirten gazete olaylar sırasında bayılanlar ve yaralananlar olduğunu belirtti.

Habere göre çalışanlar bugün de Rum Başkanlık Binası önünde toplanacak. Öte yandan gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum Havayolları çalışanlarının İhtiyat Sandığı da dahil tüm maaşlarını alacakları teyidinde bulunduğunu belirtti.

Hükümetin, Kıbrıs Havayolları’nın logosunu ve ticari ismini taşıyacak özel sektörle birlikte yeni bir yerel havayolu şirketi kurulması olasılığını inceleyeceğini de belirten Anastasiadis, Kıbrıs Havayolları’nın kapanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, bu yöndeki üzüntüsünü dile getirdi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde, Rum Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Dinos Kakkuras, konuya müdahil kurumların karşı karşıya olduğu doğrudan ve büyük sorunun kış turizmi dönemi olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Havayolları’nın kapanmasının ardından, yaklaşık bir ay içerisinde Güney Kıbrıs’ın dış dünya ile olan bağlantısıyla ilgili tam bir görüntüye sahip olacaklarını söyleyen Kakkuras, bu günlerde birçok havayolu şirketi ve büyük turizm acenteleriyle temaslarda bulunmakta olduklarını belirtti.

Rum Otelciler Birliği Başkanı Zaharias Ioannidis ise, Kıbrıs Havayolları’nın işbirliği yaptığı tüm birimlerle temasa geçmeleri gerektiği üzerinde durdu.
Kaynak: İHA