Başbakan Davutoğlu'nu kızdıran soru

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısın düzenledi.

Başbakan Davutoğlu'nu kızdıran soru
Başbakan Davutoğlu'nu kızdıran soru
Davutoğlu 'Dün Paris'te ortaya konan tablo, büyük önem taşıyor. Bu tablonun, dünyadaki bütün aşırıcılıklara, çok kültürlülüğü tehdit eden yabancı düşmanlığına karşı da olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, yabancı düşmanlığı, geçmiş dönemlerde olduğu gibi bugün de insanlık için bir tehdit mahiyeti taşımaktadır' ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris'teki saldırıda ismi geçen Hayat Boumadinene ile ilgili istihbaratı paylaştıklarını söyledi. Davutoğlu, 'Boumadinene'nin İspanya üzerinden Türkiye'ye geldiği söyleniyor. Bu konuda İspanya suçlanıyor mu?' dedi.

Bir yabancı gazetecinin 'Türk hükümetinin IŞİD'e karşı daha fazla önlem alması gerektiğini düşünüyor musunuz' sorusu ise Davutoğlu sert tepki gösterdi.

Davutoğlu, 'Kesinliklle bunu haksız bir suçlama oalrak görüyorüz. IŞİD'den en fazla zararı Türkiye gördü. Dünya mülteci akınına belki de Türkiye şahit olmuştur. Şu an bu sayı 2 milyon. Biz sınırlarımızı açtıysak, teröristlerin geçişi için değil, babası annesi öldürülen çocuklara, eşlerini kaybedenlere açtık. Türkiye'ye her sene 35 milyon turist geliyor. İstihabrat gelmesi lazım ki Türkiye bu kişileri listeye alsın' dedi..

'BİZİ SORUMLU TUTAMAZLAR'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris saldırısına ismi karışan teröristen Türkiye üzerinden Suriye geçmesinden sorumlu olamayacaklarını da söyledi.

Suriye ile sınırı olmasından dolayı Türkiye'nin suçlanamayacağını vurgulayan Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: 'Eğer biz sınırlarımızı açık tuttuysak, teröristlerin geçişi için değil, babası, annesi öldürülen çocukların, kocası öldürülen masum kadınların ülkemize gelip güvenlik bulmaları için sınırı açık tuttuk. Birileri eğer Türkiye'yi suçlarsa, yarın sınırları kapatırız ama öbür tarafta Suriye rejiminin bombaları altında katledilen her çocuğun vebali, o sınırları kapatma kararını almamızı isteyenlerin üzerinde olur. Uluslarararası toplum bu meseleyi çözmek zorunda.'

"AYNI DUYARLILIK İSTANBUL İÇİN DE GÖSTERİLMELİ'
Konuşmasında İstanbul'da geçen hafta yapılan terör saldırısına da değinen Başbakan Davutoğlu, "Paris saldırısından bir gün önce İstanbul'da yine bir terör saldırısı oldu. Biz bütün müttefiklerimizden bekleriz ki- Paris saldırısında ben orada yürüyenler arasındaydım, şimdi gururla söylüyorum- aynı duyarlılığı İstanbul'daki terör saldırısında da, Türkiye ile beraber gösterilmeliydi. Aynı duyarlılık Reyhanlı saldırısında da gösterilmeliydi" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN BİR MEDENİYET PROJESİ"
AB'ye üyelik konusunun Türkiye için bir medeniyet projesi olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Bizim üyeliğimiz, aşırıcıların alanını daraltır. AB'de Müslüman üye olmazsa başka bir resim ortaya çıkar. Türkiye olarak asırlardır Avrupa nın parçasıyız, bundan sonra da parçası olmaya devam edeceğizi" dedi.

MERKEL: İSLAM ALMANYA'NIN BİR PARÇASIDIR
"İslam Almanya'nın bir parçasıdır. Almanya'da yasalara saygı duyanları iştenlikle karşılıyoruz" diyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Almanya'da yaşayan Müslümanların içtenlikle karşılandığını bilmenizi isteriz. Birçok federal ve eyalet milletvekilimiz bulunmatadır. Türk kökenli milletvekilerinin olması göçmenleri ve Müslümanları içtenlikle kabul ettiğimizin bir göstergesi" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakereleri sürdürmesine her zaman destek verdiğini de savundu.