Ordu’da Çiftçi Bilinçleniyor

AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, 2009 yılından itibaren uygulanmaya konulan ‘Tarım Danışmanlığı’ konusunda Ordu’nun oldukça ileri bir mesafe aldığını belirterek, “İlk yıllarda birkaç ilçemizde sunulmaya başlanan tarım danışmanlığı bugün 15 ilçemizde faaliyet göstermektedir.

Ordu’da Çiftçi Bilinçleniyor
Yine 2013 yılında tarım danışmanlığı alan çiftçi sayısı 5 bin 619’dan 7 bin 100’e yükseldi" dedi.


2009 yılında tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması, ürün çeşitliliği ve kalitenin arttırılması ve kırsal nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunulması amacıyla başlatılan çalışmanın giderek geniş kapsamlı hale geldiğini belirten AK Parti Ordu milletvekili Fatih Han Ünal, “Daha önce geleneksel usullerle ve kulaktan dolma bilgilerle tarım ve toprak işi yapan çiftçimize tarım danışmanlığı vererek toprakların daha kaliteli, gıda güvenliğinin daha sağlıklı, üretimin daha bilimsel ortamlarda yapılması sağlandı. Bu amaçla tarım danışmanlığı alan çiftçi sayımız her geçen yıl artarken, çiftçilerimize hizmet verdikleri için devlet tarafından tarım danışmanlarına yapılan ödenekte aynı oranda artmaktadır” diye konuştu.

ÇİFTÇİ DE DANIŞMANDA KAZANIYOR
Ünal, şu bilgileri verdi: “Ordu il genelinde 2013 yılında Ziraat Odaları, kooperatifler ve serbest çalışan toplam 112 tarım danışmanı tarafından 5 bin 619 üreticiye tarımsal danışmanlık hizmeti verildi.

Tarım danışmanlarımıza ise iki dilim halinde destekleme ödemesi yapıldı. İlk dilimde toplam 2 milyon 250 bin TL destekleme ödemesi yapılırken, geriye kalan 1 milyon 125 bin TL’lik kısım geçen hafta hesaplara yatırıldı. Bu kapsamda tarım danışmanlığı hizmeti alan çiftçilerimiz için 112 tarım danışmanına toplam 3 milyon 375 bin TL destekleme ödemesi yapıldı.”

DANIŞMANLIK ALAN ÇİFTÇİ SAYISI ARTTI
2014 yılında tarım danışmanlığı alan çiftçi sayısının arttığını kaydeden Ünal, “2013 yılında 15 ilçede danışmanlık hizmeti verilirken 2014 yılında Çatalpınar ve Mesudiye hariç 17 ilçede danışmanlık hizmeti sunulmaya başlandı. Bu kapsamda 2013 yılında 112 danışmandan 5 bin 619 çiftçi hizmet alırken, 2014 yılında bu rakam 7 bin 100’e yükseldi. 2014 yılında Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca danışmanlık hizmeti alan çiftçilerimiz için ilimize 4 milyon 260 bin TL destekleme ödemesi gerçekleştirilecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA