Batı ve Orta Afrika'daki Ebola Salgını

Afrika Birliği'nin, Ebola ile mücadele kapsamında Afrika ülkelerine uygulanan seyahat yasağının kaldırılmasına karar verdiği bildirildi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, Afrika Birliği Yürütme Kurulu'nun düzenlediği olağanüstü toplantının ardından basına açıklama yaptı.
Zuma, "Yürütme Kurulu, Ebola virüsünün görüldüğü ülkelerin ekonomisinde meydana gelen olumsuz etkilerle mücadele ve dayanışma amacıyla bu ülkelere seyahat yasağının kaldırılmasına, vatandaşların hareket özgürlüğüne, ticari ve ekonomik faaliyetlere izin verilmesine karar verdi" dedi.

Zuma, sınır kapılarını kapatmak ve uçuş yasağı getirmek yerine ülkelerdeki havalimanları ve hudutlarda vatandaşların muayene edilmesi gibi bir takım ihtiyati tedbirlerin alınacağını söyledi.

Salgının hızla yayıldığı ülkelerde gayrisafi yurt içi hasılanın düşerek ekonomide büyük bir zarar oluşturacağını öngören Zuma, "Afrika'da hastalıklarla mücadele ve salgınların kontrol altına alınması için bir mekanizma kurulmalı" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, başta Gine, Liberya ve Sierra Leone olmak üzere Batı Afrika ülkelerinde Ebola nedeniyle 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. BM Kadın Örgütü de Ebola salgınından kadınların daha fazla etkilendiğini, ölenlerin çoğunun kadın olduğunu belirtmişti.
Kaynak: AA