CHP'de hesaplaşma günü

Cumhurbaşkanlığı seçimindeki hezimetin ardından parti içi muhalefetin baş kaldırdığı CHP'de kozlar bugün başlayacak olağanüstü kurultayda paylaşılacak

CHP'de hesaplaşma günü
CHP, Temmuz 2012'de yaptığı 34. Olağan Kurultay'ın ardından bu kez olağanüstü kurultaya gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan hezimetin ardından parti içi muhalefetin baş kaldırmasıyla olağanüstü kurultay kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha genel başkanlık sınavı verecek. Kılıçdaroğlu ile parti içi muhalefet bugün başlayacak ve iki gün sürecek 18. Olağanüstü kurultayda kozlarını paylaşacak.

1218 DELEGE SANDIKTA

İki adaylı Kurultayın teması 'Birlik ve Kardeşlik' olsa da Kılıçdaroğlu, parti içi muhalefete 'disiplin' sopasını gösterecek, parti içi muhalefet ise 2010'da 'parti içi demokrasi' söylemiyle genel başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu'nu seçimlerde izlediği politikalar nedeniyle topa tutacak. CHP'nin ATO Kongre Merkezi'nde yapılacak 18. Olağanüstü Kurultayı'nda 1218 delege sandığa gidecek. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin başkanlık için yarışacağı genel kurulda 3-4 maddeden oluşan tüzük değişikliğinin de delegenin onayına sunulması bekleniyor. Delegeler, konuşmaların yapılacağı 3 bin 500 kişilik salondan ayrı başka bir salonda kurulan 24 sandıkta ve 72 kabinde oylarını kullanacak. Kurultayın ikinci gününde ise PM yarışı yaşanacak. Kılıçdaroğlu ve muhaliflerin anahtar listesinin yanı sıra çok sayıda PM listesi çıkması da bekleniyor. 60 kişilik PM için 300'ün üzerinde adaylık açıklandı.

'Bu yıl bir kurultay daha toplansın'

CHP Kurultayı'nda aralarında parti yakın geçmişine damgasını vurmuş Ali Topuz, Orhan Birgit, Uluç Gürkan, Memduh Ekşi, Mete Tan ve Hayrettin Uysal gibi eski parlamenterlerin bulunduğu İmece Platformu 55 sayfalık manifestoyla 'parti içi demokrasi' çağrısı yaptı. Eski parlamenterler, Kurultayda 'blok liste' uygulamasının kaldırılarak, bütün adayların alfabetik sıraya göre isimlerinin yazıldığı 'çarşaf liste' uygulamasının zorunlu hale getirilmesini istedi. Platformun bildirisinde 2014 yılı içinde 19. Olağanüstü Kurultayın toplanması talebi de yer aldı.