Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Temel, Kuduz Konusuna Açıklık Getirdi

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Başkent’te son dönemde gündeme gelen kuduz hastalığı hakkında bilgi verdi.

Tedirgin olacak bir durumun olmadığını belirten İl Müdürü Temel, hastalığın görüldüğü bölgelerde gerekli önlemlerin alındığını söyledi.


Kuduz hastalığının Ankara’da uzun bir aradan sonra yabani hayvan kaynaklı olarak tekrar görülmeye başladığını ifade eden Temel, hastalığın tilkilerle boğuşan köpekler ve merada tilkilerle temas kuran büyükbaş hayvanlarla sınırlı olduğunu kaydederek, “Yaban hayatta yaşayan başta tilkiler olmak üzere yabani hayvanlar bu hastalığın kaynağını oluşturuyor. Laboratuvar sonuçları da bunu doğruluyor. Köpeklerde bu tilkilerle boğuşarak virüsü alıyor. Şimdiye kadarki vakaların tümü tilkilerle boğuşan köpekler, ya da merada tilkilerle temas eden evcil hayvanlardır. Evcil hayvanlar arası bir bulaşma veya yayılma kesinlikle yok. Çok şükür insanlarımızda da herhangi bir kuduz hastalığı vakası yok. Bakanlığımızın bir projesiyle de tilkileri oral yoldan aşılamaya başladık. Köftenin içerisine yerleştirilen aşılar, uçakla tilkilerin bulunduğu alana bırakılıyor. Bu köfteleri yiyen tilkiler ve yabani hayvanlar oral yolla aşılanıyor ” dedi.

Elmadağ’a bağlı Yeşildere mahallesinde de bu şekilde bir hastalık olduğu bilgisini veren İl Müdürü Temel, “Yeşildere mahallesinde bir sığırın öldüğü ihbarını alan ekiplerimiz, sığırdan numune alarak kuduz şüphesiyle Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdi. Sonucun pozitif gelmesi üzerine bölge hemen karantinaya alınarak, bölgede bulunan bin 200 hayvan aşılandı. Daha sonra karantinadaki 8 hayvan daha telef oldu. Böylece toplamda dokuz hayvanla ölümler durdu. Şu anda hastalık belirtisi gösteren herhangi bir hayvan yok. Bölgede hala karantina tedbirleri uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Ankara’da şu anda dokuz adet kuduz mihrak alanı bulunduğuna işaret eden Temel, bu bölgelerde karantinanın sürdüğünü söyledi.

Dokuz mihrak alanından üçünde hastalığın sadece tilkilerde görüldüğünü, evcil hayvanlarda herhangi bir hastalığının bulunmadığının altını çizen Temel, buna rağmen bölgeyi karantina altına aldıklarını söyledi.

Şimdiye kadar Ankara genelinde otuz bin hayvana kuduz aşısı yapıldığını vurgulayan İl Müdürü Temel, korkulacak bir durum olmadığını ve hastalıkla ilgili tüm tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA