Eskişehir'de belediye 60 yıllık ağacı kesiyordu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekipleri Gar Meydanı'nda bulunan parktaki 60 yıllık bir çınar ağacına gece operasyonu düzenledi.

Eskişehir'de belediye 60 yıllık ağacı kesiyordu
Eskişehir Gar Meydanı önünde bulunan parkta 29 Ağustos gecesi yaşanan olayda, Büyükşehir Belediyesi ekipleri yol çalışması başlattı. Parkın ucundaki kavşak noktasını genişletmek isteyen ekiplerin 60 yıllık bir çınar ağacını kesmek üzere olduğunu görenler tepki gösterdi. Eskişehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, ağaçlar mahalleliler tarafından korumaya alınınca çalışmalara ara verdi.

"SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYE AMA SAHİP ÇIKMIYOR"


Eskişehir 2 Eylül gazetesinden Selen Yardımcı'nın haberine göre, çevre sakinleri duruma sert tepki göstererek, “Böyle bir ağaç nasıl olur da kesilir. Görevliler, ağacı kesip, arkasındaki direği de kaldıracaklarını kavşaktaki U dönüşünü genişleteceklerini söylüyor. Yapsalar yol ne kadar genişleyecek. Bu ağacı kesmeye değer mi. Yeşil alanı da azaltacaklar” diye konuştu.

Bir mahalle sakini ise "Üzüntümüz sosyal demokrat bir belediyenin buna sahip çıkmaması ve bizleri bilgilendirmemesi" dedi.

"TIRAŞLAMA YAPIYORUZ DEDİLER"

Olayın şahitlerinden mahalle sakini Zafer Özgü olayı şöyle anlattı: “Burada bulunan parkı yol açma sebebi ile önceki akşam saat 19.00'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlar hafriyat çalışmasına başladılar. Biz de mahalle sakini olarak durumu görünce çalışma yapan ekiplerin yanına indik yapılanı sorup bilgi aldık. Bize yol çalışması yapıldığı ve parkın bir kısmının tıraşlandığı söylendi. Bu parkta 50-60 senelik ağaçlar var. Bunların kesilmesini istemiyoruz. Bugün bu ağaçlardan bir tanesinin kesildiğinde devamının geleceğine ve diğer ağaçların da yok edileceğine inanıyoruz.

"BELEDİYE BAŞKANINA ULAŞAMADIK"

Olayın olduğu akşam bütün yetkilileri aradık. Belediye Başkanlarını aradık ulaşamadık. Çalışma gece saat 01.30'a kadar sürdü. Ağaç kesilmedi ama yeşil alan yok ediliyor. Çakıl taşı döküldü. Biz sabaha kadar burada nöbet tuttuk. Gece çok daha kalabalık vardı vatandaşların çoğu da işte. Biz sabah gerekli yerlere yine başvurularımız yaptık. Sosyal medyada da dile getirdik. Türkiye'nin her yerine tepkiler geldi. Yetkililer geldi bizi dinlediler, muhtarımızda haberi olmadığı söyledi. O da gerekli yerleri aradı. Yol çalışması yapıldığı, ağaçlar kesilse de yerine yenilerinin dikileceğini beyan ettiler. Çalışmaları da fotoğrafladık.

BELEDİYEYE TEPKİ

Eğer ağaçlar kesilirse vatandaş olarak yasal yollara başvuracağız. Üzüntümüz sosyal demokrat bir belediyenin buna sahip çıkmaması ve bizleri bilgilendirmemesi. Muhtarın, mahalle meclisinin ve mahalle sakinlerinin haberi yok. Bu işle böyle başlar, bir ağaç kesilir diğerleri de yok edilir. Zaten çölleşen bir Türkiye var. Biz bir karış yeşilin yok olmasını istemiyoruz. Amacımız bu yoksa tavrımız çevre düzenlemesi, yol çalışmasına karşı değil.”

"BİZİ KANDIRMAYA ÇALIŞTILAR"

Bir başka mahalle sakini Aynur Toker de, “Çok tepkiliyim ve çok sinirliyim. Dış ülkelerde bu ağaçları nasıl korumaya alıyorlar. İki ağacın arasına yol açılmaya çalışılıyor ve o iki ağacın arasından araç nasıl geçecek. Vatandaş çocuk değil kandırılmaz. Biz ekiplere sorduğumuzda ağaçların arasına yol açıldığı söylendi, bizi kandırıyorlar. Araç o ağaçların arasından nasıl dönecek. Yol çalışması nedeniyle 60 yıllık ağaç kesilmesin istiyoruz. Çok yazık olur.“ dedi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.