Bilim İnsanları Amasya’da Şifa Buldu

Amasya Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Moleküler Elektronik Yapı-MES 2014 Çalıştayı’na katılan bilim insanları arta kalan zamanlarda şehir turu atıp tarihi mekanları dolaştılar.

Bilim İnsanları Amasya’da Şifa Buldu

Amerika, Japonya, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, Cezayir gibi dünyanın birçok ülkesinden gelen 60’a yakın bilim insanı, Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Telhat Özdoğan’ın nezaretinde yaklaşık 600 yıl boyunca Darüşşifa adıyla hastane olarak kullanılan günümüzde ise Amasya Belediyesi tarafından Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’ne dönüştürülen 700 yıllık Bimarhane’yi dolaştılar.
Osmanlı döneminin ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin’in başhekimlik yaptığı hastanedeki ameliyat aletlerini ve müzikle tedavide uygulanan enstrümanlar hakkında bilgiler alan bilim insanlarının burçlara göre özel Türk sanat müziği dinletilerek rahatlama etkisi olan terapi şeklinden keyif aldıkları görüldü.

Prof. Dr. Telhat Özdoğan, konuklarının Amasya’yı çok beğendiklerini anlatırken, Fransa Pascal Enstitüsü'nden Philip E. Hoggan ile Amerikalı bilim insanı Harris Silverstone de müzeyi etkileyici bulduklarını söylediler.
Philip E. Hoggan, açık elektron korelasyon son gelişmeleri, ekstrapolasyon yöntemleri ve moleküller ve katılar için kuantum fiziği yeni yöntemler üzerinde moleküler entegrasyon başlıklarında sunumların gerçekleştiği çalıştayın başarılı geçtiğini, ayrıca genç bilim insanlarının katılımını da önemli bulduğunu söyledi.

Kaynak: İHA