Karadenizli Balıkçılar İlk Ayda Umduklarını Bulamadı

Avlanma yasağının sona ermesiyle birlikte 1 Eylül'de "vira bismillah" diyen Karadenizli balıkçılar, ilk aylarında umduklarını bulamadı.

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından denize açılmaya başlayan balıkçılar, palamut ve istavritte bekledikleri avı gerçekleştiremedi.
Gülyalı Balıkçı Kooperatifi Başkanı İnan Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada av sezonunda ilk ayın hüsranla geçtiğini söyledi.

Özellikle palamut azlığının kendilerini şaşırttığını dile getiren Sağlam, "Geçen yıllara oranla palamut avcılığı gerçekleştiremedik. Durum böyle olunca bir çok tekne kıyıya boş döndü. Hava şartları da buna eklenince ilk ayımızda umduğumuzu bulamadık" dedi.

Sağlam, bu nedenle balık fiyatlarının da yükseldiğini belirterek, "Balık az tutulunca tezgahlar da boş kaldı. Bu nedenle fiyatlar hep yüksek seyretti. Bundan sonraki ümidimiz hamsi. Deniz suyunun soğumasıyla birlikte hamsi avının başlamasını bekliyoruz. İnşallah palamut ve istavritte göremediğimiz bolluğu hamside görürüz. Aksi durumda hepimizi kötü bir sezon bekliyor olacak" diye konuştu.

Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan Mustafa Karakuş da ilk aylarının çok kötü geçtiğini ifade ederek, "Sezona bol ve bereketli başlamayı düşünürken hiçbir şey beklediğimiz gibi olmadı. Denizden istediğimizi alamayınca fiyatlar da yüksek oldu. Vatandaş henüz ucuz balık tüketmeye başlamadı. Şu anda palamudun tanesi 5 ile 10 lira arasında değişiyor. İstavritin kilosu 6 lira, mezgitin kilosu ise 10 liradan satılıyor" şeklinde konuştu.

Balıkçılardan İsa Atik, olumsuz hava şartları nedeniyle haftada iki üç gün denize açıldıklarını anlatarak, açıldıkları günlerde de istedikleri kadar balık tutamadıklarını kaydetti.

Kaynak: AA