Btso Ortak Akıl Toplantıları Devam Ediyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa’da oda ve borsaları ‘ortak akıl’ masasında buluşturuyor.


Mustafakemalpaşa Yunus Sosyal Tesisleri’nde organize edilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ilçe oda ve borsaları başkanları katıldı.

Burkay, BTSO’da çok yoğun bir iş temposu olduğunu ve bazı günler 4-5 yabancı heyeti ağırladıklarını belirterek, “Yabancı ülkelerin gördüğü potansiyeli, bazen bizler fark edemiyoruz. Bu kadar büyük potansiyele sahip olan bölgede, bu gücü harekete geçirmek en önemli sorumluluğumuzdur. Bölgemize baktığımızda, kamunun dışında iş dünyasını örgütleyebilecek ve vizyon belirleyebilecek tek yapılanma oda ve borsalarımızdır. Bölgemizi iyi tanımamız lazım. Bu farkındalığı ortaya koyma konusunda ‘Ortak Akıl Toplantıları’nın büyük önemi var” dedi.

BTSO’nun ‘Küresel Fuar Acentesi Projesi’ çerçevesinde son olarak Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen İnnoTrans Fuarı’na bir organizasyon düzenlediklerini hatırlatan Burkay, “Artık 2 yıl sonra İnnoTrans’ta stant açmayı planlayan firmalarımız var. Firmalarımız, kendilerine bir ufuk daha açtı. Türkiye, raylı sistemler alanında 10 yılda 150 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirecek. Bu yatırımın birçok kısmını da bizim bahsettiğimiz gelişmiş ülkeler alacak. Bunu Bursalı firmalarımız neden almasın” diye konuştu.

Bursa’nın da içinde bulunduğu 1. Bölge’nin değişim ve dönüşümün merkezi olduğunu dile getiren İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Türkiye’nin zenginliğini üreten bir bölgenin içindeyiz. 1. bölgemiz, toplam ihracatın yüzde 78’ini; orta yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 86’sını gerçekleştiriyor. O yüzden bu havzaya büyük ilgi var. Türkiye, bundan 20 yıl önce fakirlikten kurtulmak isteyen bir ülkeydi. Kişi başına düşen 800-900 dolarlık milli geliri, 5-6 bin dolarlara yükseltmek isteyen bir ülkeydi. Artık 2023 yılında kişi başı 25 bin doların üzerinde gayri safi milli hasıla hedefleniyor. Bu hedefler fakirlikten kurtulmak isteyen bir ülkenin hedefi değildir. Bu amaç, orta gelirden zengin ülkeler sınıfına girmek isteyen bir ülkenin vizyonudur.”
“TEŞVİK POLİTİKALARININ MERKEZİ OLMALI”
Devletin teşvik politikalarıyla bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı hedeflediğine işaret eden Burkay, “Biz zengin olmak istiyorsak, bu bölgesel farklılıklar bizim ana tabanımız olamaz. Türkiye’ye zenginliği sağlayacak tek bölge, 1. bölge şehirleridir. Bugün ISO 500 şirketlerinin yüzde 76’sı 1. Bölge’de yer alıyor. Değişim ve dönüşüm için bölgenin iyi planlanması lazım. 1. Bölge teşvik politikalarında en önemli merkezlerden birisi olmalı” dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’da tarım alanında farklı projelerin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Burkay, “Tarım bizim uzmanlık alanımız değil, ama sizin uzmanlık alanınız. Klasik metotlarla bu işleri yapacağız derseniz, burada ekmek yok derim. Dünyadaki uygulamaları inceleyelim” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığını hatırlatan İbrahim Burkay, “2015 yılında G-20 toplantıları Türkiye’de gerçekleştirilecek. Bunun iş dünyası ayağı B-20 olarak düzenleniyor. B-20 ayağı ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) teslim edildi. Bu kapsamda TOBB bünyesinde çalışma kurulu oluşturduk. 2015 yılında toplantılar, sene boyunca devam edecek. Birçok etkinliğe imza atılacak. Devlet adamları ve iş dünyasının önemli CEO’larını ağırlayacağız. O etkinliklerde Bursa’nın da olmasını istiyoruz” dedi.

‘ORTAK AKIL TOPLANTILARI DAYANIŞMAYI ARTIRIYOR’
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Dırakman, ‘Ortak Akıl Toplantıları’nın Bursa’ya ayrı bir değer kattığını belirterek, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür etti.

Mustafakemalpaşa Borsa Başkanı Murat Düvenci de BTSO öncülüğünde başlatılan ‘Ortak Akıl Toplantıları’nın ilçelerin birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmalarını sağladığını söyledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Mustafakemalpaşa’da Borsa Başkanı Murat Düvenci ve Meclis Başkanı Necati Günindi ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Dırakman ve Meclis Başkanı Cemal Burhan’ı da ziyaret etti.
Kaynak: İHA