Domateste Rekolte Düştü Fiyatlar Yükseldi

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, domatesteki rekolte düşüklüğünün fiyatlara yansıdığını belirterek "Çiftçiler ürün satışındaki birlik beraberliğini bozmamaları durumunda domates fiyatları daha da artacak" dedi.

Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada domates fiyatının yüksek oluşunun nedeninin rekolte düşüklüğü olduğunu söyledi.

Bu yıl domates ekimiyle birlikte havaların soğuk ve yağışlı geçtiğini kaydeden Şenol, "Don olayları ve dolu yağışlarının yanısıra üründe mildöyü hastalıkları oluştu. Bu nedenle yüzde 50'lilere varan bir rekolte düşüklüğü yaşandı. Geçtiğimiz yıl 70 ile 80 bin ton domates ürünü yetiştirilirken, bu yıl 30 ile 40 bin tonlara kadar düşmüştür" dedi.

Ürün bazında az yetişen domatesin ülke genelindeki arz ve talepleri karşılamadığını söyleyen Şenol, rekoltedeki düşüşün fiyatlara yansıdığını kaydetti.

Fabrikaların birlik içerisinde hareket ederek özellikle salçalık domateste fiyat düşürmeye çalıştığına işaret eden Şenol, şunları söyledi:
"Bölgemizde bazı salça ve konserve fabrikaları birlikte hareket ederek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştılar. Ancak çiftçilerimiz bir araya gelerek piyasaya ürününü dengeli sürerek fiyatların aşağıya çekilmesini önledi. Oda olarak çiftçilerimizi sürekli uyararak ürünlerini iyi fiyatlara değerlendirmelerini sağlıyoruz. Fiyat olarak sofralık domates kilosu 70 kuruş ile 1 liradan alıcı bulurken, salçalık domates ise 30 ile 35 kuruştan alıcı buluyor. Rekoltede şok yaşayan çiftçimiz fiyatta teselli bulmaya çalışmaktadır. "
Kaynak: AA