Askeri Gemilerle Seyir Heyecanı

Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar askeri gemilerle seyre çıkmanın heyecanını yaşadı.

Preveze Deniz Zaferi'nin 476. Yıl Dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla Aksaz Deniz Üssü'nde çeşitli kutlama programları düzenlendi.

Kutlamaların ikinci gününde üstte demirli bulunan savaş gemileri kapılarını sivil halka açtı. Vatandaşlar, askeri bandonun çaldığı marşlar eşliğinde TCG Gediz Fırkateyni, TCG Bora Hücumbotu, karakol gemileri TCG Kaş ve TCG Köyceğiz ile bir söndüren gemisine gruplar halinde bindirildi.
Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat'ın TCG Köyceğiz'e binmesinin ardından gemiler sırayla askeri üsten ayrıldı. İlk defa askeri bir gemiyle denize açılma imkanı bulan vatandaşların. oldukça heyecan duydukları gözlendi. Tuğamiral Polat ve eşi konuklarıyla yakından ilgilenerek birlikte fotoğraf çektirdi.
Gemilerin körfezden çıkmasının ardından çeşitli eğitim faaliyetleri icra edildi. Senaryo gereği, TCG Kaş karakol gemisine düşman terörist botu yanaşma manevrası yaptı. Bunun üzerine gemi personeli savaş haline geçti. Botun uzaklaşması için megafonla uyarı anonsu yapıldı. Uyarıları dikkate almayarak gemiye yanaşmaya devam eden terörist botu, 40 mm top ile ateş açılarak etkisiz hale getirildi.

Daha sonra karakol gemileri TCG Kaş ile TCG Köyceğiz arasında "posta çantası" manevrası gerçekleştirildi.

Birbirine yanaşan iki gemi arasında malzeme transferi yapıldı. Transfer sonrasında iki gemiden de denizcilik geleneklerine göre marş çalındı.
Son olarak ise TCG Gediz Firkateyninde helikopter harekatı icra edildi. Gemi radarları tarafından bir hedefin tespit edilmesiyle havalanan helikopter, keşif ve gözetleme faaliyeti yaptı. Hedefin gemiden açılan ateşle vurulmasının ardından helikopter gemiye dönüş yaparak harekatı başarıyla tamamladı.
- "İlk kez siviller gemilerle seyre çıktı"
Karakol Gemileri Grup Komutanı Deniz Binbaşı Zeki Canım, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaptığımız faaliyetleri vatandaşlarımızla paylaşmak istedik. Geminin savaş düzenini nasıl aldığı ve nasıl reaksiyon gösterildiği gibi faaliyetlere şahit olacaklar. Bu etkinlik halkımızın bizi daha yakından tanıması açısından önemli" dedi.


Personel ailelerinin gemilere alınmasıyla ilgili daha önce bazı etkinlikler düzenlendiğini hatırlatan Canım, "Ancak vatandaşların gemilerle seyre çıkması ilk defa oluyor. Sivil vatandaşların gemilerin seyir faaliyetine katılması bizim için de çok önemli" diye konuştu.

Oldukça mutlu olduklarını belirten vatandaşlar ise etkinlik sayesinde savaş gemilerini yakından görme fırsatı yakalandıklarını söyledi.

Bu sayede Türk Donanması ve askeriyle bir kez daha gurur duyduklarını ifade eden vatandaşlar, bu tür faaliyetlerin sürekli düzlenmesini istediklerini kaydetti.


Kaynak: AA