Böyle Dolandırıcılık Görülmedi

Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde yaşayan Müberya-Arif Arda çiftinin, toplam 750 TL limitli kredi kartına 38 bin TL’lik borç çıkarıldı.

Böyle Dolandırıcılık Görülmedi
Ekstreyi gördüklerinde gözlerine inanamayan çift, bankaya itiraz etti. Yapılan incelemede, çiftin kredi kartından, aynı günlerde çeşitli havayollarından Brezilya’ya çok sayıda uçak bileti alındığı belirlendi.
2 GÜNDE 7 KERE BREZİLYA BİLETİ ALINMIŞ
Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde ticaretle uğraşan Müberya ve Arif Arda çifti, 1 yıl önce bir banka şubesinden küçük alışverişlerde kullanmak üzere 750 TL limitli kredi kartı aldı. Kartı sürekli kullanan ve düzenli şekilde ödeyen çift, ellerine ulaşan son ekstreyle şok oldu. Yaklaşık 250 TL’li,k borç bekleyen çifte bankadan gönderilen ekstrede, toplamda 750 TL limiti olan kart ile 38 bin 332 lira 66 kuruş harcama yapıldığı yer aldı. Ekstreyi görünce neye uğradıklarını şaşıran Arda çifti, hemen bankaya müracaat ederek itiraz etti. Ancak herhangi bir sonuç alamadı. Banka tarafından gönderilen detaylı listede, kredi kartından 26-27 Ağustos tarihlerinde, değişik havayollarından toplamda 7 kere Brezilya’nın Sao Poulo, Rio De Janeiro ve Guarulhos kentlerine uçak bileti alındığı dikkat çekti. Buralara hiç seyahat etmediklerini söyleyen çift ise, ödeme tarihi gelen kredi kartına çözüm bulmak için kara kara düşünüyor.

ASGARİ ÖDEME TUTARI 19 BİN TL
Kredi kartını eşinin kullandığını ve toplam limitinin 750 TL olduğunu söyleyen Arif Arda, “Yaklaşık 1 yıldır kullandığımız bir kredi kartı. Ödemelerini düzenli bir şekilde yapıyoruz. Fakat son ekstrada banka tarafından bir mağduriyet yaşadık. Limitimiz 750 TL olduğu halde 38 bin TL’lik harcama yapıldığını görünce şok olduk. Aynı gün banka müşteri temsilcisiyle irtibata geçtik. Kart limitinin 750 TL olduğunu ve 38 Bin TL harcama görüldüğünü, bunun mantıksız olduğunu ilettik. Onlar da bu durumu inceleyeceklerini, bir sistem hatası olabileceğini, daha önce kimsenin başına böyle bir şey gelmediğini bildirdiler. Fakat kredi kartının son ödeme günü geldi. Eğer yarın (26 Eylül) bu parayı ödemezsem kredi sicilimin olumsuz etkileneceğini, ayrıca 38 bin TL’lik borcun dönemsel faizinin bir sonraki ekstreye de yansıyacağını anlattım. Fakat kendilerinden bir cevap alamadık. Çok mağdur edildik. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bizim bu kartımızla yurt dışında uçak bileti alındığını söyledik. Bizim böyle bir harcama yapamayacağımızı belirttik. Buna rağmen hatalarını kabul etmemeleri bizi üzdü. Bunun yanında psikolojik olarak eşim çok kötü etkilendi. 2 gün hastanede geçirdik. Sağlık raporlarımızı da aldık” dedi.

MÜŞTERİLER DE KORKTU
Son ödeme tarihi 26 Eylül 2014, asgari ödeme tutarı 19 bin 166 TL olan kartla ilgili itirazlarından herhangi bir sonuç alamadıklarını söyleyen Arif Arda, yaşanan bu olayın ticari hayatını da olumsuz etkilediğini anlattı. Arda, “Beldede birkaç gün içinde ticari faaliyetlerimiz durdu. Benim müşterilerim devamlı kredi kartıyla alışverişlerini yapıyorlar. Şimdi müşterilerimden tepki almaya başladım. ‘Sen kendi kredi kartına 38 bin lira borç getirmeyi başardın. Biz sana nasıl kartımızı verelim? Nasıl güvenelim?’ diye yaklaşımlar oluşmaya başladı.

Biz madden ve manen zor durumlar geçiriyoruz. Gerekli işlemlerin biran önce yapılarak bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

“BANKADAN CEVAP ALAMIYORUZ”
Müberya Arda ise “750 TL‘limitli kartımız var. Ama karşımıza 38 bin lira borç çıktı. Ben bu ekstrayı görünce şoka girdim. Kendimi yerlere atıp kafamı duvarlara vurdum. Ben beyin kanaması veya felç geçirebilirdim. Biz şu anda çok mağduruz. Ailece yıkıldık. 1 gün sonra bu kartın ödemesi var. Yüksek bir meblağ çıktı karşımıza. Bankayı 3-4 defa aramama karşın ‘bunu en yakın zamanda çözeriz’ veya bir özür gibi bize bir cevap verilmiyor. 10- 15 gün içerisinde bu size geri dönecek diyorlar ve telefonu kapatıyorlar. Biz çok mağduruz bunun en yakın zamanda çözülmesini istiyorum” dedi.

Banka tarafından gönderilen ekstrede, kartın toplam limiti 750 TL olarak belirtilirken kullanılabilir kredi limiti hanesinde ‘-38 bin 102,47 TL’ yazıyor. Ekstrede Müberya Arda’nın yaptığı küçük meblağlı alışverişlerin yanı sıra, 26 Ağustos 2014 tarihinde SKY Airlines firmasından 8 bin 452,23 TL karşılığında Brezilya’nın Guarulhos şehrine, 26 Ağustos 2014 tarihinde American Airlines firmasından 4 bin 956,52 TL karşılığında Brezilya Sao Paulo’ya 2 uçak bileti, 27 Ağustos tarihinde Delta Airlines firmasından 4 bin 338,82 TL, 6 bin 100,13 TL ve 5 bin 900,95 TL karşılığında Brezilya Rio De Janeiro’ya 3 adet uçak bileti, 27 Ağustos 2014 tarihinde Air France firmasından Brezilya Sau Paulo’ya 2 bin 815,68 TL karşılığında 1 adet uçak bileti alındığı görülüyor.
Kaynak: İHA