Soma'da Termik Santrale Karşı Eylemler

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ile Manisa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri termik santrale karşı zeytin ağaçlarının önünde eylem yapan grubu ziyaret etti.


Soma'nın Yırca mahallesinde kurulması planlanan termik santral için acele kamulaştırma kararı alınan alandaki ağaçların kesilmesini engellemek amacıyla yapılan oturma eylemi devam ediyor.

Manisa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri, Yırca mahallesine giderek bölgede daha önce sökülen ağaçları inceledi, mahalle sakinleriyle görüştü.

Komisyon Başkanı Menderes Hırçıner, bölgedeki kamulaştırılma kararına karşı çıktıklarını, konunun yargıya intikal ettiğini belirterek, "Bu hatadan yol yakınken dönülmesini talep ettiğimizi yetkililere, kamuoyuna daha önce iletmiştik. Geçtiğimiz günlerde de burada köylülerin tepkisine rağmen gece vakti gelinerek zeytin ağaçlarının söküldü. Biz de Manisa Barosu Çevre Komisyonu olarak kesilen ağaçları ve köylülerimizin taleplerini alarak inceleme yapacağız ve konuyu rapor haline getireceğiz. Yapılmak istenen tesisin, çevreye ve toplumumuza bir yarar sağlamayacağını ve yol yakınken bu yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz" dedi.

Acele kamulaştırma kararının iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili 1 Eylül'de Danıştay'da dava açtıklarını belirten Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın ise "Biz en azından mahkeme kararını verene kadar arazilerimizi teslim etmeme niyetindeyiz. Aleyhimize bir karar çıkarsa boynumuz kıldan ince. Şirketin de bu süreci beklemesini istiyoruz" diye konuştu.

- CHP ziyareti

Manisa Barosu Komisyon üyeleri ardından CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve partililer de mahalle sakinlerini ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Yıldız, bunun sadece Yırca mahallesini değil, yakın dönemde Ege'yi, Çanakkale'yi, Marmara'yı, zeytin alanlarının olduğu bir çok noktayı bekleyen bir tehlike olduğunu savundu.

Termik santral yapmak isteyen şirketin AK Parti iktidarında büyüdüğünü, sözkonusu şirketin Soma'da büyük bir doğal tahribat yaratacağını iddia eden Yıldız, "Danıştay henüz kararını sonuçlandırmamışken, hukuki sürecin beklenmesi gerekirken bu firma, hukuku çiğneyerek burayı tel örgülerle çeviriyor ve buraya müdahale ediyor. 3 kepçe girdi, 13 tane zeytin ağacını yıktı. Muhtar, 1-2 gün içerisinde buraya tekrar müdahale edileceğini söylüyor. Türkiye'yi Yırca üzerinden örneklemek gerekirse, bizi çok büyük bir tehlike beklemektedir. Burada köy halkı direniyor. Buna geçit vermiyor. Biz de onları destekliyoruz" diye konuştu,

Köylüler bu sırada "Yırca kömür santralı değil, zeytin istiyor" yazılı pankart açtı.

Kaynak: AA