Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Hükümetten beklentimiz, gübre ve mazotta vergi yükü çok ağır. Mazotta ÖTV ve KDV indirimi, elektrik fiyatlarında da bir indirim bekliyoruz. Gübrede de bir KDV indirimi bekliyoruz" dedi.


Bayraktar, ayçiçeği hasadı etkinliğine katılmak üzere geldiği Konya'nın Altınekin ilçesinde, ayçiçeği üretiminin Türkiye için son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yağ tüketiminin yaklaşık yüzde 84'ünü ayçiçeğinden karşıladığını aktaran Bayraktar, "Bu yıl çok şükür Marmara bölgesinde yağışlar mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin de geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 oranında artış gerçekleşti. Geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon ton ayçiçeği üretmişken, bu yıl 1 milyon 622 bin ton civarında üretim bekliyoruz" diye konuştu.

Trakya'nın geçtiğimiz yıllarda ayçiçeği üretiminde zirvede yer aldığını hatırlatan Bayraktar, Konya'nın ise son 10 yılda ayçiçeği üretiminde Türkiye'de lider olduğunu bildirdi.

Bayraktar, Konya'nın 10 yıl önce 7 bin ton olan ayçiçeği üretimini 263 bin tona çıkardığını belirterek, şöyle konuştu:

"Verimlilik rakamlarına bakıldığında Türkiye'nin bu üründe ortalaması yaklaşık 265 kilogram iken Konya'da bu oranın 391 kilograma çıktığını görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Konya sadece ayçiçeğinde değil birçok ürününün yetiştirilmesinde de liderliği elinde bulunduruyor. Konya hayvancılıkta da önemli bir yerde olan ilimizdir. Konyalı üreticinin önünü açtığımızda, üretiminin önündeki engelleri kaldırdığımızda Konya çiftçisi, neler yapabileceğini de göstermiş oluyor."

- "Ayçiçeği avans fiyatlarında artış bekliyoruz"

Trakya Birliği'nin açıkladığı ayçiçeği avans fiyatlarını artırmasını beklediklerini dile getiren Bayraktar, "Fiyatların biraz daha yukarı çıkmasını bekliyoruz. Üreticiye daha fazla sahip çıkmalarını istiyoruz. Primler 30 kuruşa kadar geldi. Bu yıl üretimin de artmasıyla çiftçimizin daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, AK Parti Hükümeti'nde farklı beklentileri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl, özellikle hasat döneminde ayçiçeği ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Tarife dışı engeller koymak suretiyle ithalatın önüne geçmek lazım. Hükümetten beklentimiz, gübre ve mazotta vergi yükü çok ağır. Mazotta ÖTV ve KDV indirimi, elektrik fiyatlarında da bir indirim bekliyoruz. Gübrede de bir KDV indirimi bekliyoruz. Bunları yaptığımızda Türkiye'deki çiftçilerimiz, gayri safi milli hasılaya 62 milyar dolar civarında olan katkısını 100-150 milyar dolara çıkaracaktır. Yani tarım sektörü ülkemizin zenginliği olacaktır."

Bayraktar daha sonra biçerdövere binerek sezonun ilk ayçiçeği hasadını yaptı.

Kaynak: AA