Ukrayna'daki Gelişmeler

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, "Ukrayna'nın talebi üzerine, ülkenin istikrarına katkı amacıyla sivil nitelikli AB misyonu EUAM yaşama geçiriliyor. Aralarında bir Alman polis memurunun da bulunduğu ön ekip şu an bölgede ve eylülün sonuna kadar daha fazla kişi misyona dahil edilecek" dedi.

Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Wirtz, AB dışişleri bakanları tarafından alınan kararlar uyarınca Ukrayna'da polis ve yargıda yapılacak reformlara destek verecek, sivil nitelikli AB misyonu EUAM'la ilgili bilgi verdi.
Wirtz, "Ukrayna'nın talebi üzerine, ülkenin istikrarına katkı amacıyla sivil nitelikli AB misyonu EUAM yaşama geçiriliyor. Aralarında bir Alman polis memurunun da bulunduğu ön ekip şu an bölgede ve Eylül'ün sonuna kadar daha fazla kişi misyona dahil edilecek" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de "Temmuzda karar alınmıştı. Ukrayna'da ordu dışında güvenlik alanında yapılacak olan reformlar için talepte bulundu" dedi.

Schaefer, "Bizim orada tavsiyelerde bulunmamız söz konusu. Amaç, polis ve güvenlik alanında çalışmalar için hukuksal bir altyapı oluşturmak ve öyle çalışmalar yapmak ki Ukrayna, AB standartlarına ulaşabilsin" sözlerini kaydetti.

Martin Schaefer, "Ön ekip bir süredir Kiev'de ve hükümetle gerekli temaslarda bulunuyor. O görüşmelerde hangi alanlara ağırlık verileceği belirlenecek" diye konuştu.

Wirtz, Afrika'daki Ebola virüs salgınıyla ilgili, Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bir mektup yazdığını ve yardım talebinde bulunduğunu belirterek, "Merkel buna doğrudan yanıt verecek ve mektup bugün Johnson Sirleaf'a gönderilecek. Yardım edeceğini mektupta belirtti" dedi.

Merkel'in, Johnson Sirleaf'a farklı alanlarda yardım teklifinde bulunduğunu da kaydeden Wirtz, Liberya Devlet Başkanı Johnson-Sirleaf'ın ilk önce mektubu okuması gerektiğini ve ardından hangi yardımlara ihtiyaçları olduğunu ilettikten sonra harekete geçeceklerini belirtti.

Wirtz, şimdiye kadar Ebola virüsüne karşı mücadele çalışmaları için 12 milyon avro maddi yardımda bulunduklarını kaydetti.

Öte yandan, gelecek hafta pazartesi günü Almanya Başbakanı Merkel'in, Fransa Başbakanı Manuel Valls ile Berlin'de bir araya geleceğini ifade eden Wirtz, görüşmede uluslararası konuların ele alınacağını bildirdi.
Wirtz, Merkel'in gelecek hafta salı günü de Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA