Samdob Yeni Sezona İddialı Başlıyor

Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Volkan Ersoy, "Bu yöreden çıkan bu dokudan meydana gelen, ilk Karadeniz operası olan 'Hekimoğlu' eserinin dünya prömiyerini gerçekleştireceğiz" dedi.


Ersoy, SAMDOB'da düzenlediği basın toplantısında, yeni sanat sezonunun başlamasından dolayı büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Yeni sanat sezonuna 24 Eylül akşamı Carl Orff'un ünlü Carmina Burana konseri ile başlayacaklarını anlatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Açılış konserimizin biletleri etkinliğe bir hafta kala tükenmiş durumda. Bu bizim için heyecan verici bir gelişme. Demek oluyor ki Samsun Müdürlüğüne seyircilerimiz ilgisini en üst seviyede tutmakta. Bu da önümüzdeki yıl oluşturacağımız repertuvar için çok büyük bir umut vadediyor. Samsun Devlet Opera ve Balesi olarak bu umudumuzu hazırladığımız zengin repertuvarla seyircimizle paylaşmak için heyecan içindeyiz."

Her geçen gün seyirci oranlarının arttığını dile getiren Ersoy, "Geçen sene 38 bin 641 seyirciyle 89 etkinlikte buluştuk. Samsun Devlet Opera ve Balesi yüzde 82,31 gibi çok yüksek bir başarı oranı ile 6 müdürlüğümüz arasında ilk 3'e giren bir başarı yakaladı. Hedefimiz bu sene 96 etkinlikle seyircimizle buluşmak. Bunlara yerel, ulusal, uluslararası etkinliklerimiz dahil değil. Bunlar da dahil olunca yaklaşık 120'ye çıkacak bir etkinlik sayısına ulaşacağız" diye konuştu.

SAMDOB'un sosyal sorumluluk alanında da çok önemli işlere imza attığını söyleyen Ersoy, şunları dile getirdi:

"Yaz aylarında Süleyman Yançatoral Çocuk Yuvasında 'Şanlı Karadeniz' adında hem opera sanatını hem müzik enstrümanlarını tanıtan bir eğitim etkinliği gerçekleştirdik. Daha sonra huzurevinde etkinlik gerçekleştirdik. Bu sosyal sorumluluk projelerimiz de sezon içerisinde hızla devam edecek. Önümüzdeki aylarda cezaevlerine giderek oradaki vatandaşlarımıza da bu sanat dallarını taşımak için elimizden gelen imkanları seferber edeceğiz."

- Hekimoğlu operası

Gerçekleştirilecek prömiyerlerin bu sene dolu dolu olacağını ifade eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Samsun seyircisi bu sene dünya prömiyerleri ve Türkiye prömiyerleri ile karşı karşıya kalacak. Bu yöreden çıkan, bu dokudan meydana gelen ilk Karadeniz operası olan 'Hekimoğlu' eserinin dünya prömiyerini gerçekleştireceğiz. Bu eser 18 Ekim Cumartesi saat 20|00'de AKM'de seyirciyle buluşacak. Hekimoğlu eseri buraya özgü, buraya ait bir efsaneleşmiş hikayenin opera sanatı gibi çok naif, ince bir sanat dalıyla sahne üzerinde buluşması olacak. Bu eserin librettosu Bertan Rona'ya, müzikleri ise Samsun Devlet Opera ve Balesi orkestra şefi Tolga Taviş'e ait. Bu eser yaklaşık 140'a yakın sanatçı ve teknik kadroyla Samsun seyircisiyle buluşacak. O yüzden özellikle Samsunlu sanatseverlerin bu esere büyük ölçüde sahip çıkacağını gönülden istiyor ve buna inanıyorum."

İlerki dönemlerde hem konserler hem bale eserlerinin çok aylara bölünmüş ve zengin repertuvarla sanatseverlere sunulacağını dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

"Dünya klasikleri arasında çok önemli bir yer tutan ve Samsun'da ilk kez sergilenecek olan Çaykovski'nin ünlü 'Fındıkkıran' balesi de 20 Aralık'ta Samsunlularla olacak. Bu eser için de çok büyük bir çaba içinde olan müdürlüğümüz çalışmalara devam ediyor. Daha sonra bir Türkiye prömiyeri gerçekleştireceğiz. O da ilk kez müzikal formatta sahneleyeceğimiz Keşanlı Ali Destanı. Keşanlı Ali Destanı herkesin bildiği konusuyla, herkesin tanıdığı formatından biraz daha farklı olarak, daha çok operet ve müzikal tadında Samsunlu sanatseverlerle buluşacak. Osmanlı dönemine ait bir kahramanın hikayesi olan 'Barbaros' balesi de nisan ayında Samsunlu sanatseverlerle olacak.

Bu projeler için tüm müdürlüğümüz ve sanatçılar sonsuz bir inanç ve sonsuz bir birliktelikle çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bizim buradaki tek isteğimiz seyircilerimizin opera ve baleye olan ilgilerini devam ettirmeleri ve sanat sezonunu sonuna kadar ilgiyle takip etmeleri."

Kaynak: AA