Yunanistan'da İşten Çıkarılan Ert Çalışanları

Yunanistan'da Atina Mahkemesi, geçen yıl yeniden yapılanma çerçevesinde kapatılan devlet radyo ve televizyon kurumunun (ERT) işten çıkarılan çalışanlarının, haksız yere işlerine son verildiği gerekçesiyle yeniden işe alınmalarını kararlaştırdı.

Mahkeme, ERT'nin kapatılmasıyla işsiz kalan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın, ERT'nin yerine kurulan yeni devlet radyo televizyon kurumu NERİT tarafından, aynı görev ve maaşla işe alınmasına karar verdi.
Mahkeme ayrıca, işten çıkarılanlara, yeniden işe alınıncaya kadar, kişi başına her geçen gün için yüzde 6 faiz ile 100 avro tazminat ödenmesini karara bağladı.
Daha önce de Girit Adası'ndaki ERT'nin yerel istasyonlarında çalışanlarının işten çıkarılmalara karşı olan itiraz başvurusunu görüşen Heraklion Mahkemesi, ERT çalışanlarının haksız yere işten çıkarıldıkları gerekçesiyle yeniden işe alınmaları ve kişi başına 13 bin avro tazminat ödenmesi yönünde karar almıştı.
Yunanistan'da 1938 yılında kurulan ve üç televizyon kanalı, bir uydu kanalı ve 28 yerel radyo istasyonuyla yayın yapan ERT, geçen yıl Başbakan Andonis Samaras'ın kararıyla kapatılmıştı.
ERT'nin kapatılması, ülkede geniş çapta protestolara neden olurken, ERT çalışanları, kanalın kapatılma kararının açıklanmasının ardından başta başkent Atina'daki merkez binası olmak üzere, ülkedeki tüm devlet radyo televizyon binalarında işgal eylemi başlatmıştı.
Bu arada, daha önce ERT 1 olarak yayın yapan devlet televizyonu, ağustosta Kamu Televizyonu adı altında yayın yapmaya başladı ve daha sonra ismi NERİT olarak değiştirildi.

Kaynak: AA