Tercihli Yol Projesinde Sona Geliniyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt, “Gar-Tekkeköy arasında yapımı devam eden tercihli yolu yıl sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.


Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt, belediyenin yürüttüğü ulaşım çalışmaları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın göreve başladığı ilk günlerden beri doğu-batı istikametinden lastik gibi uzayan kenti, eteğinden tutaraktan güneye doğru yaymasıyla alakalı bir genel politikası olduğunu hatırlatan Mustafa Yurt, “ Gerçekten kenti doğu-batı istikametinde geliştirirken, kuzey-güney istikametinde de geliştirmek için önemli arterler, yerleşim birimleri, yeni sanayi alanları oluşturmaktayız. İşte bunlardan bir tanesi raylı sistem projesi, Tekkeköy civarında yapılmış olan 7 bin 500 kapalı spor salonu, yaklaşık 34 bin kişilik stadyum, yine aynı bölgede fuar ve kongre merkezi, aynı bölgede gıda organize sanayi bölgeleri, yine en son TÜBİTAK’la imzalamış olduğumuz protokol kapsamında ırmak sırtında yapacağımız bilim ve teknoloji müzesinin bu bölgede olması, kentimizin o taraflara doğru gelişmişliğine neden olacak” diye konuştu.

Tekkeköy bölgesinde yolcu potansiyelini taşımak için toplu ulaşım projesine ihtiyacı olduğunu dile getiren Yurt, “Samsun Ana Ulaşım Master Planı’nda da yer alan hedefleri bir bir gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle daha önce yapılmış bulunan Gar- Üniversite arasındaki hafif raylı sistem projesine ilaveden Gar Müdürlüğü ile Tekkeköy sel yeri arasında 15 km. uzunluğunda bir toplu ulaşım tercihli yol projemiz var. Bu toplu ulaşım tercihli yolun büyük bir kısmı yüzde 70’ler bölümünün alt yapısı tamamlandı. Şu anda üst yapıya başlamış durumdayız. Yıl sonuna kadar toplu ulaşım tercihli yolunun üst yapısını da bitirerek yıl sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz. Buradaki toplu ulaşım tercihli yoldaki kastımız şu, şuanda ki yolcu sayısı burada bir hafif raylı sistem projesini gerçekleştirmeye yeterli gelmiyor. Bunun içinde biz aynı şekilde ileride 5 yıl sonra, 10 yıl sonra, 15 yıl sonra buradaki yolcu potansiyeli raylı sistem yapmaya elverişli olur düşüncesiyle, teknik alt yapısı ve fiziki alt yapısıyla tamamen raylı sisteme uygun teknik alt yapı ve üst yapı teşkil ediyoruz. Yani 15 yıl sonra yolcu potansiyeli raylı sistem yapmaya elverişli hale geldiğinde, oraya hemen buraya yaptığımız üst yapının üzerine rayları döşediğimiz de hemen raylı sistemi harekete geçirebileceğiz” şeklinde konuştu.

Gar Müdürlüğü ile Örnek sanayi arasında mevcut Atatürk Bulvarı’na paralel bir taşıt yolu daha çalışmalarına başladıklarını söyleyen Yurt, “Bu taşıt yolu da aynı şekilde organize sanayi 19 Mayıs sanayi, İlkadım Sanayi, Örnek Sanayi bölgesindeki taşıt trafiğini de kısa yoldan kestirmeden Atatürk Bulvarı’na dahi girmeden, Samsun merkeze ulaşımı sağlayacak bir güzergah. Bunun yanında sanayide çalışan esnaflardan bisiklet kullanmak isteyenleri de aynı şekilde bisikletleriyle ev ve iş yerlerine gitmelerini sağlayacak bisiklet yol yapıyoruz. Bu taşıt yolu kenarında böylelikle o metruk bölgeyi daha görünebilir, yaşanabilir semt hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA