Çiftçilerin Patoz Mesaisi Sürüyor

Taşlıçay ilçesinde tarım çiftçilerinin patoz mesaisi devam ediyor.

Tarım sezonu boyunca yetiştirilen ürünler, tarlalarda kurulan ve harman adı verilen alanlarda patoza çekiliyor.
Çiftçilerin geçimlerini sağladıkları ürünlerin tarım arazilerinde patoza çekilmesi renkli görüntüler oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan patos mesaisi bazen sabaha kadar bazen günlerce sürüyor.
Bir sezon boyunca ürünlerin ekimi, biçimi ve öğütülmesi gibi işlerle uğraşan çiftçiler ürün fiyatlarının düşük olmasından dert yakınıyor.
Taşlıçay ilçesine bağlı Geçitveren köyünde çiftçilik yapan Mehmet Ozan, tan yerinin ağarmasıyla başlayan patoz mesailerinin bazen geceye kadar sürdüğünü, ürünün fazla olması halinde ise günlerce devam ettiğini söyledi.

İklim şartları nedeniyle yılda sadece bir kez tarlalardan ürün aldıklarını anımsatan Ozan, şöyle devam etti:
"Sabah saatlerinde patoz çekmeye başladık. Gece olmasına rağmen halen çalışıyoruz. Tarlalarımıza buğday ve arpa ekmiştik. Şimdi hasatlarımızı patoza çekiyoruz. Buğdayın ve arpanın kilogramını 60 kuruşa, samanı ise 30 kuruşa satıyoruz. Çeten dediğimiz traktör römorklarını ise seferini 130 liradan kiralayarak ürünlerimizi pazara götürüyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri genelde Ağrı il merkezinde satışa sunuyoruz. Ama piyasa çok düşük, emeklerimizin karşılığını alamıyoruz."
Hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler ise piyasa fiyatlarının düşük olmasından memnun.
İlçede hayvancılık yaparak geçimini sağlayan çiftçilerden Mehmet Bayat, bu yıl ürün bolluğu olmasından dolayı fiyatların düşük olduğunu söyledi.

Geçen yıl bir kilogram saman fiyatının 1 liraya ulaştığını anlatan Bayat, "Hasat sezonunda alınan ürüne göre fiyatlarda değişiklik görülüyor. Bu yıl iyi miktarda ürün alındı. Şimdi satıcılar fiyatların düşük olmasından dert yakınıyor. Alıcılar ise durumdan memnun" dedi.

Kaynak: AA