4. Kastamonu Ahşap Fuarı Başladı

Kastamonu Valiliği tarafından düzenlenen "4. Kastamonu Ahşap Fuarı" başladı.

Fuar, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü folklore ekibinin gösterisiyle başladı.

Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, açılışta yaptığı konuşmada, ahşabın Kastamonu tarihinde son derece önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Tarihi konaklara, camilere, kamu kurum ve kuruluşlarına bakıldığında ahşap işçiliğinin ne kadar iyi ve anlamlı kullanıldığının görüldüğünü ifade eden Günaydın, şöyle konuştu:
"Ahşap sanatının genel olarak gelecek nesillere aktarılması için de biz valilik olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu konuda gerek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde, gerek El Sanatları ve Teşhir Merkezi bünyesinde ahşap ustalığıyla ilgili ahşap işçiliğiyle ilgili kursları açıyoruz ve açmaya da devam edeceğiz. Biz ahşap konusunda marka şehir olmak istiyoruz. Yakın bir zamanda Kastamonu deyince akla ahşabın, ahşap deyince de Kastamonu'nun akla geleceği bir yola doğru gidiyoruz."
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da göreve geldiği günden Kastamonu ahşap işçiliğine sürekli dikkat çekmeye çalıştığına işaret etti.
"Kastamonu ahşabın başkenti olacak" sloganıyla yola çıkarak, vaililk ve belediye olarak ahşaba ve ahşap işçiliğine gereken önemin verilmesi için çaba sarf ettiklerini dile getiren Babaş, "Şahsım adına belirtmeliyim ki, ahşap bizim kültürümüzde ve tarihimizde vazgeçilmez ana vazgeçilmez unsurlardandır. Ahşabın her yönüyle çok önemsenmesi gerekmektedir. Bildiğiniz gibi Kastamonu, ahşap bakımından Türkiye'nin en önemli şehirlerinden birisidir. Kastamonu insanı da ahşabı hayatında bir parça olarak görmektedir. Bölgenin büyük bir bölümünün geçim kaynağı da ahşap üzerine kuruludur. Küre Dağları'ndan Ilgaz Dağı'na kadar ormanlarla kaplı olan Kastamonu, 2 tane milli parka sahiptir" şeklinde konuştu.

Babaş, fuarla bu şehrin ahşap ham maddesinin yine bu şehirde işlenerek dışarıya pazarlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, Vali Günaydın ve beraberindekiler, fuarın açılış kurdelesini kesti, fuar alanındaki stantlarda incelemelerde bulunarak, firma sahiplerinden ürünler hakkında bilgi aldı.
Fuarda, Kastamonu Ağaç İşleri Odası Başkanı Ergün Can, Kastamonu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi mobilya bölümü öğrencileri tarafından ahşaptan hazırlanan futbol topu ile kramponu eski milli futbolcu Tanju Çolak'a hediye etti.
3 bin 500 metrekare alana kurulan ve 100 katılımcı firmanın stant açtığı fuarda, masif ahşap, kent mobilyaları, ahşap el oyma ve, mobilya dekorasyon ve endüstriyel ürünler sergileniyor.
Fuar, 31 Ağustos 2014'te sona erecek.
Fuara, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, eski milli futbolcu Tanju Çolak, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Kaynak: AA