Euromos'ta 2 Bin 200 Yıllık Protokol Koltuğu Bulundu

Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 200 yıllık protokol koltuğu gün yüzüne çıkarıldı.

Anadolu'nun en iyi korunmuş tapınaklarından birinin de yer aldığı Euromos Antik Kenti'nde, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde, antik tiyatro ve kentin sınırlarını çevreleyen duvar bölümünde yeni buluntular elde edildi.
Kızıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarını 10 üniversiteden 25 kişilik ekibin yürüttüğünü, 3 bin kişi kapasiteli antik tiyatroda 2 metre derinlikte ortaya çıkarılan buluntunun kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti.

Sondaj çalışmalarının devamında bunun, antik tiyatronun sahneye çok yakın bir bölümünde, kentin soylularından birine ait mermer koltuk olduğunun belirlendiğine değinen Kızıl, şöyle konuştu:
"Tiyatrodaki çalışmalarımızda 2 metre dolgunun altında 'proedria' olarak adlandırdığımız çok güzel bir soylu koltuğu ortaya çıktı. Yanı başında da oldukça sade, silindirik formlu bir sunak bulduk. Bizim için son derece sevindirici oldu. İleride yapacağımız çalışmalar için bir mihenk noktası olacak. Tiyatroyu daha iyi tanımlama şansına sahip olduk ve daha planlı bir şekilde çalışmalarımızı önümüzdeki yıllarda devam ettireceğiz."
Koltuğun boyutlarının, küçüklüğü nedeniyle bir kadına ait olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Kızıl, üzerinde kalp ve çeşitli motifler bulunduğuna işaret etti. Kızıl, koltuğun bulunmasıyla tiyatronun sınırlarının ve şeklinin net olarak anlaşılabildiğini vurguladı.
Kaynak: AA