Transdinyester Görüşmeleri

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, Transdinyester sorununa çözüm arayışları kapsamında 28-29 Ağustos'ta Moldova ve Transdinyester'e gidecek.

AGİT'ten yapılan açıklamaya göre, Bogojeviç, 28 Ağustos'ta Moldova'nın başkenti Kişinev'i ve 29 Ağustos'ta ise Transdinyester'in başkenti Tiraspol'u ziyaret edecek.
Büyükelçi Bogojeviç'in ziyaretinde Moldova Başbakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Eugen Carpov ve Transdinyester Başmüzakerecisi Nina Shtanski ile görüşeceği belirtilen açıklamada, görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenleneceği bildirildi.

AGİT bünyesinde 5+2 formatında sürdürülen Transdinyester görüşmelerinin üçüncü turu, 11-12 Eylül'de Viyana'da gerçekleştirilecek.
- Transdinyester sorunu-
Moldova içinde 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Moldova, Transdinyester'in kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.
AGİT bünyesinde Moldova ile Transdinyester arasında 1993'ten bu yana sorunun çözümüne yönelik müzakereler yürütülüyor.

Kaynak: AA