Karadenizli Balıkçılar Hazırlıklarını Tamamladı

1 Eylül'de başlayacak sezon öncesi teknelerinin bakımını yapıp yırtık ağlarını onaran Karadenizli balıkçılar, sezonun açılmasını beklemeye başladı.

Av sezonunun başlayacağı 1 Eylül sabahı "vira bismillah" diyerek ilk seferlerine çıkacak balıkçılar, Karadeniz'de bu yıl balığın bol olması ümidiyle hummalı bir şekilde son hazırlıklarını yapıyor.
Gülyalı Balıkçı Kooperatifi Başkanı İnan Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların, sezon öncesi işlerini hemen hemen bitirerek avlanmaya hazır duruma geldiğini söyledi.

Yeni sezonun, balıkçılara ve vatandaşlara hayırlı olmasını dileyen Sağlam, şöyle konuştu:
"Karadenizli balıkçılarımızın yeni sezon hazırlıkları ağustos ayının ilk gününden itibaren başlamıştı. O günden bu yana bütün balıkçılarımız hummalı bir çalışma içerisine girerek bazıları yırtılan ağlarını onardı, bazıları da teknelerini boyayıp tamirini yaptı. Artık balıkçılarımızın bu hazırlığı sona erdi diyebiliriz. Hepsi heyecanlı. Tek endişeleri sezonun kendileri açısından nasıl geçeceği yönünde. Balık az ya da fazla şeklinde yorum yapmak için çok erken ama tahminlerimiz de yok değil. İnşallah palamut avıyla sezon açılacak. Balıkçıların zamanı hayalle ve umutla geçer. O nedenle tek düşüncemiz sezonun tamamının bol avla geçmesi."
- "İri palamut beklemiyoruz"
Sezonun palamutla açılacağını ancak palamudu geçen yıl olduğu gibi iri beklemediklerini anlatan Sağlam, şunları kaydetti:
"Son yıllarda denizdeki balıkların yem sorunu var. Bu da ister istemez balığın boyuna yansıyacak. Tahminlerimize göre eylülün sonuna kadar ilk tutulan palamudun gramının 250 gramı geçmeyeceğini bekliyoruz. İlerleyen aylarda palamudun irileşmesini ve yağlanmasını bekliyoruz. Bu da bir nevi av sürecini uzatmış olacak. Palamut avının bol ve bereketli geçmesini tahmin ediyoruz. İnşallah tahminlerimizde yanılmayız."
Balıkçı Celal Aksoy da av sezonu öncesi hazırlıklarını tamamladığını belirterek, "Artık sezonun açılmasını bekliyoruz. Aynı zamanda fındık üreticisiyim. Zirai don fındığımıza ciddi zarar verdi. İnşallah fındık dalında bulamadığımız rızkımızı denizde arayacağız. İnşallah sezon hepimiz adına iyi geçer" dedi.

Cem Aksoy ise balıkçıların her geçen yıl maliyetlerinin arttığını ancak avlanma miktarının düştüğünü ifade ederek, "Bu tablo da bizleri zorluyor. Tek temennimiz bu sezonun diğer sezonlardan biraz daha bereketli geçmesi. Aksi durumda balıkçıları daha zor günler bekleyebilir" diye konuştu.

Kaynak: AA