Kocaeli'de Kanalizasyon Hattındaki Göçük

DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, dün kanalizasyon kazısı sırasında 1 işçinin ölümü, 1 işçinin de yaralanmasına neden olan göçüğe ilişkin, "Durdu Koca'nın ölümünde sorumlu olanlar derhal soruşturulmalı ve adalet önüne çıkarılmalıdır" dedi.

Küçük, yaptığı basın açıklamasında, tehlikeli işler sınıfında yer alan bu tür çalışmaların eğitim, bilgi deneyim istediğini belirtti.

Temel işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi dahi almamış, kişisel koruyucu donanımları olmayan işçilere bu görevin verilmesi ve yaptırılmasının, taşeronlaştırmanın çalışanlar üzerinde kurduğu baskının, yasa ve kural tanımazlığının sonucu olduğunu öne süren Küçük, "Çok açıktır ki güvencesiz çalışma koşullarının çalışanlarda yarattığı çaresizlik, bu ölümlerin artarak devam etmesine yol açacaktır" diye konuştu.

Taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışma koşullarının kurallı çalışma ilişkilerini parçaladığını ileri süren Küçük, çalışma biçimlerinin çalışanların üzerine kabus gibi çöktüğünü dile getirdi.
"Sermayenin adaleti, çalışanların sefaleti ve ölümü üzerinden kendini büyüterek gerçekleştirmektedir" diyen Küçük, şunları kaydetti:
"İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında örgütlü mücadeleyi gerçekleştirmenin artık kaçınılmaz olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır. Durdu Koca'nın ölümünün asıl sorumlusu, işçileri başta yaşam hakkı olmak üzere kazanılmış tüm haklarını ortadan kaldırarak çalışmaya mahkum eden ve bir insanlık suçu olan taşeron çalıştırma düzenidir. Durdu Koca'nın ölümünde sorumlu olanlar derhal soruşturulmalı ve adalet önüne çıkarılmalıdır."
Dün, İzmit Arızlı Yolu'nda inşaat halindeki Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile yaşlı tıbbi bakım merkezi arasında bulunan yolda kanalizasyon kazısı sırasında göçük meydana gelmiş, toprak altında kalan işçilerden Kadir Ünsal (46) yaralanmış, Durdu Koca (23) hayatını kaybetmişti
Kaynak: AA