Çorum Tso'dan İş Dünyasına 'Cari Açık' Çağrısı

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin cari açık problemi olduğunu belirterek, "Ülkemiz, cari açıkla türlü yöntemlerle mücadele etmektedir. İş dünyası olarak bizler de bu mücadeleye, ihracat yaparak katkı sağlayabiliriz" dedi.

Türk Eximbank Samsun İrtibat Bürosu Yöneticisi Azem Kasap, TSO Başkanı Başaranhıncal'ı ziyaret etti. Kredi Garanti Fonu (KGF) Çorum Bölge Müdürü İlhan Çamlıbel'in de katıldığı ziyarette Kasap, Eximbank'ın destekleri hakkında bilgi verdi.
Çorum'daki ihracatçı firmaları, Eximbank'ın ihracata yönelik finansman avantajlarından faydalanmaya davet eden Kasap, 2013 yılında Türk Eximbank tarafından 20 milyar dolar kredi, 8.4 milyar doları da sigorta desteği olmak üzere Türkiye ihracatına 28 milyar dolardan fazla destek sağlandığını belirten Kasap, bu tutarın, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 18'ine tekabül ettiğine dikkati çekti.
Eximbank'ın, Türkiye'de ihracata doğrudan katkı yapan tek resmi kuruluş olduğun dile getiren Kasap, kısa, orta ve uzun vadeli yurt içi kredi programları, uluslararası kredi programları ve ihracat kredi sigortası gibi paketlerle hizmetler verdiklerini kaydetti.

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de üretilmediği için yurt dışından ithal edilen ve özellikle teknolojik aletlere getirilen taksit sınırlandırması ve bazı mallardaki ÖTV artışının, ülkenin ithalatını bir hayli düşürdüğüne dikkati çekti.
Cari açığın kapatılması için çeşitli çalışmalar yapıldığını anlatan Başaranhıncal, "Ülkemiz, cari açıkla türlü yöntemlerle mücadele etmektedir. İş dünyası olarak bizler de bu mücadeleye, ihracat yaparak katkı sağlayabiliriz. Gerek Eximbank'ın uygun koşullarla sağladığı kredi paketleri, gerekse bu kredilere KGF'nin kefalet sağlaması, ihracatçılarımızın finansa erişimini kolaylaştırmaktadır. Türk ihracatçısına sağladığı katkılardan dolayı Eximbank'a ve tüm iş dünyasına sağladığı kefaletlerden dolayı Kredi Garanti Fonu'na teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı
Kaynak: AA