Alternatif Turizm Proje Ekibinden Almanya Zonguldaklılar Derneği’ne Teknik Gezi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’na sunularak desteklenen ‘Zonguldak İlinde Alternatif Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Farkındalık Oluşturulması ve Hizmet Sunanların Eğitimi’ projesi kapsamında Almanya Zonguldaklılar Derneği’ne teknik ziyaret düzenlendi.

Alternatif Turizm Proje Ekibinden Almanya Zonguldaklılar Derneği’ne Teknik Gezi

Ziyaret kapsamında dernek hizmet merkezinde düzenlenen toplantıya Zonguldak’tan Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar (Proje Koordinatörü), Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neşe Köktürk, Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Afitap Bulut ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Çağlar katıldı.

Gelsenkirchen’de Zonguldaklılar Dernek Başkan Yardımcısı Yusuf Karail, dernek yönetim kurulu ve üyeleri ve bölgede yaşayan Zonguldaklı vatandaşlar katıldı.

Toplantıda projenin tanıtımı yapılarak ve Zonguldak ilinde alternatif turizmin geliştirilmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık eğitimi verildi.

Projenin faaliyetlerinden olan aktif yaş-alma programı ile ilgili olarak Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar (Proje Koordinatörü) bilgi verdikten sonra dünya nüfusunun hızla yaşlandığını ve bu yaşlanma sürecinde birçok kronik hastalığın aktif yaş-alma programları gibi koruyucu ve önleyici yaklaşımlarla kaliteli yaşlanmanın önemini vurguladı. BEÜ Devrek Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Afitap BULUT (Koordinatör Yardımcısı) Türkiye’de turizmin kitle turizminden alternatif turizme geçişini anlatarak turizmin ülke ve bölge için çok değerli bir endüstri olduğunu ve ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel katkılarının önemini vurguladı. Çaycuma Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Neşe KÖKTÜRK (Koordinatör Yaardımcısı), Zonguldak’taki alternatif turizm türleri hakkında vermiş olduğu bilgilerle katılımcıların Zonguldak’ın turizm değerleri hakkında bilgilenmelerini sağladı.

Alternatif turizmindünyadaki genel durumu ve bu alanda Zonguldak’taki mevcut durum ve potansiyelin masaya yatırıldığı toplantıda, özellikle Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın ve Alman vatandaşlarının alternatif turizm ve onun bir altsegmenti olan sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye gelmelerinin mümkün olduğu, ileri vadede Zonguldak ilinde bu tür faaliyetlerinin geliştirilmesinin mümkün olabileceği vurgulandı.

Toplantıda, Gelsenkirchen’de sağlık sektöründe faaliyet gösterenİlhan Bükrücü, Almanya’daki huzurevleri, yaşlı bakımı veren klinikler ve evde bakım hizmetleri hakkında katılımcılara bilgi vererek işletme deneyimlerini paylaştı. Bükrücü bu alanda Almanya’daki en büyük sıkıntının kalifiye evde bakım hizmetlisi bulma noktasında yaşandığını belirtirken, Türkiye’de bu konularda uygun yatırım imkanları doğduğunda yatırım yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Toplantının sonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Çağlar, Zonguldak’ın ekonomik ve sosyal tablosu hakkında genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra ajansın faaliyetleri, ne tarz projelere destek verdikleri ve yatırım destek ofisinin görevleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Zonguldak’ın özel sektör yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu belirten Çağlar, devlet desteklerinin artık oldukça cezbedici olduğunu ve Zonguldak’a yatırım yapmak isteyen yatırımcıları direk kendilerine yönlendirebileceklerini aktardı.
Kaynak: İHA