Küre Dağları Milli Parkı'nda Engellilere De Hizmet Verilecek

Korunan Alanlar Ağı Sertifikası'na sahip Küre Dağları Milli Parkı'nda "Engelli Dostu Milli Park Projesi" kapsamında işaret dili eğitimi alan kılavuzlar, engellilere rehberlik hizmeti verecek.

Proje Koordinatörü Bülent Avcılar, AA muhabirine, Küre Dağları Milli Parkı'nın Kastamonu ve Bartın sınırlarında kaldığını, 37 bin 753 hektarlık alanı kapsadığını ve 2000'de milli park ilan edildiğini söyledi.

Milli parkta yer alan kireç taşlarının çok güzel jeomorfolojik oluşumlar yarattığına dikkati çeken Avcılar, şöyle konuştu:
"Kanyonlar, vadiler, mağaralar, dolinler, şelaleler ve benzerlerinden oluşan yüzey şekilleriyle karışık ormanlardan oluşan bitki örtüsü, eşsiz doğal peyzajlar ortaya koymaktadır. Sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin küresel önemi, Dünya Doğayı Koruma Vakfının, Akdeniz ormanlarının korunması için belirlemiş olduğu 10 sıcak nokta listesine dahil edilmesiyle tescillenmiştir. Vakfın raporuna göre, Kuzey Anadolu yapraklı ve iğne yapraklı ormanları olarak tanımlanan alt eko bölgeye ve Karadeniz nemli ormanları eko tipine ait tehlike altındaki karstik dağlık alanların elde kalan en güzel örneklerinden birini temsil etmektedir."
Avcılar, bölgenin doğal, bozuk, geleneksel tarım ve akarsu ekosistemlerini barındırdığına dikkati çekerek, en az 675 bitki türünün varlığının bilindiğini anlattı.
"Gerçek sayının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir" diyen Avcılar, "Alanda ayrıca, 38 familyaya mensup, 46'sı tehdit altında 129 kuş türü kaydedilmiştir. Ayrıca, korunan alan yönetimi açısından Türkiye'nin örnek alanlarından olma başarısının dikkate değer düzeyde olduğu park, Korunan Alanları Ağı'na (PAN Parks) Türkiye'den ilk ve tek üyedir" şeklinde konuştu.

- İşitme engelliler için alan kılavuzları
Avcılar, parkın güzelliklerinden engellilerin de yararlanması, daha kaliteli hizmet almaları amacıyla "Engelli Dostu Milli Park Projesi" kapsamında çalışma başlatıldığını söyledi.

Çalışmalar kapsamında işitme engelli turistlere yardımcı olunması için sertifikalı alan kılavuzlarına işaret dili eğitimi verildiğini aktaran Avcılar, şöyle devam etti:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Azdavay Kaymakamlığı, Azdavay Belediye Başkanlığı, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) ve Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında düzenlenen işaret dili eğitimine 2'si Bartın, 2'si Pınarbaşı ve 3'ü de Azdavay ilçelerinden olmak üzere, 7 sertifikalı alan kılavuzu katıldı.

Bu alan kılavuzlarına Yahya Özsoy İşitme Engelliler İlkokulu öğretmenlerinden Hasan Kurt, 6 gün boyunca 48 saat teorik eğitim verdi.
Bu eğitimin ardından, ÖZEV'de alan kılavuzları 8 gün pratik eğitime katıldı.

Alan kılavuzları, engellilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde parmak alfabesini ve işaret dilini öğrendi."
Avcılar, alan kılavuzlarının engellilerin hizmetine hazır olduğunu kaydederek, proje kapsamında Çatak Kanyonu'nda engelli gruplarının ihtiyaçlarına göre düzenlenecek, bin 200 metrelik yürüyüş parkuru yapılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA