Euromos Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Milas ilçesindeki Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve MÖ 2. yüzyılda inşa edilen, Zeus Tapınağı'nın bulunduğu Euromos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmaların bu yıl 25 kişilik ekiple Tapınak, Tiyatro ve Agora'da sürdürüleceğini söyledi.

Bu yılki kazı çalışmalarına biraz geç başladıklarını belirten Kızıl, Euromos'un konumu itibariyle Anadolu'nun en şanslı antik kentlerinden biri olduğunu ifade etti.

Antik kentin Roma dönemine ait tapınağının Anadolu'nun çok iyi korunmuş tapınaklarından biri olduğunu kaydeden Kızıl, "Tapınaktaki hedeflerimizden birisi de yerde yatan blokları yerlerine koyarak ciddi bir restorasyon gerçekleştirmek. Tapınağı kısmen de olsa ayağa kaldırmak hedefimiz. Agora'daki çalışmalarımızda önemli mimari kalıntılar ortaya çıkıyor. Bu eserleri belgeliyoruz ve daha sonra mümkün biçimde yerlerine koymayı planlıyoruz" dedi.

Toprağa terlerini akıtarak geçmişin izini sürmeye çalıştıklarını vurgulayan Kızıl, "Geçmişi otaya çıkarmaya çalışıp, koruyup, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu yıl ekibimizde büyük bir çeşitlilik söz konusu. 9 üniversiteden katılımla çalışmalarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Kızıl, bu yıl içinde yaptıkları kazı çalışmalarında Temanos duvarını ortaya çıkardıklarını vurguladı.
Duvarın güzergahını belirlemeye çalıştıklarını ve bu durumun kendileri için önemli bir kazanç olduğunu dile getiren Kızıl, şunları söyledi:
"Daha önceki yıllarda rahmetli Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından yapılan kazılar neticesinde biriken molozun içerisinde de önemli veriler ve Arkaik döneme ait birkaç parça elimize geçti. 1970'li yıllardan kalan kazı toprağını da tekrardan elden geçirmek istiyoruz. Tiyatro alanında kavea ile orkestranın birleştiği noktada sondaj kazısı gerçekleştirdik. Büyük bir şansla soylu koltuğu ortaya çıktı. Yanında büyük atlar var. Bu bizim tiyatroyu daha iyi anlamamıza yardımcı oldu."
Kaynak: AA