Perge, Expo 2016'ya Yetiştirilmeli

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, dünyanın en önemli antik şehirlerinden biri olan Perge'nin, Expo 2016'ya yetiştirilmesini istedi.

Perge, Expo 2016'ya Yetiştirilmeli

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, Ağustos ayı toplantı gündemini "Perge Expo 2016'ya Hazır mı?" olarak belirledi. Çalışma grubu üyelerinin yanı sıra, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Perge Kazıları Başkanı Arkeolog Sedef Çokay, Seyahat Acentaları Derneği (SAYD), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Turizm Şoförleri Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ve acente temsilcileri ile profesyonel turist rehberlerinin katıldığı toplantıda Perge'nin, Expo için önemine bir kez daha dikkat çekildi.

TURİZMCİLERİN İLGİSİ
Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel’in Perge kazılarının son durumuna dair bilgi verdiği sunum sonrasında, Arkeolog Sedef Çokay kazı detaylarını turizmcilerle paylaştı. Özellikle son yıllarda şehrin batısında açığa çıkarılan buluntulardan etkilenen turizmciler, artık Perge ziyaretlerinin rotasının değişeceğini ve Perge’de daha kapsamlı ziyaretler yapılması gerektiğini dile getirdi.

PERGE ÇEKİM GÜCÜ OLMALI
Karşılıklı soru ve fikirlerin görüşülmesinden sonra Turizmciler Perge kazıları ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı:
“Perge, Expo 2016’nın çekim gücü olmalı. Turistler, Expo etkinliği esnasında dünyanın en önemli antik şehirlerinden birini ziyaret etme şansına sahip. Hedeflenen 8 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmak için hem Perge’nin Expo 2016’ya hem Expo 2016’nın Perge’ye ihtiyacı var. Aradaki bu bağ güçlendirilmeli. Expo 2016, Perge’nin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olacaktır. Bu bağlamda aşağıdaki önerilerimizin dikkate alınarak değerlendirilmesi ve somut adımlar atılması, bölgedeki turist akışına önemli bir katkı sağlayacaktır.”

PERGE IŞIKLANDIRILMALI
Toplantıda öneriler şöyle devam etti:
“Expo 2016 esnasında geceleri birçok etkinlik gerçekleşecektir. Sıcak yaz günlerine denk geldiği için, gece ziyaretlerinin gündüzden daha çok olması beklenmektedir. Bu bağlamda Perge’nin gece ziyaret edilebiliyor olması, turlara iştirakleri artıran bir etken olacaktır. Perge’nin girişinde yıllardır atıl bir durumda, ziyarete kapalı olan Perge Tiyatrosu, çok basit düzenlemelerle ziyaretlere uygun bir hale getirilebilir. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine dahil olan Perge şehrinin Dünya Mirası listesine girmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Perge, bunun için UNESCO’yu ikna edebilecek birçok değeri içinde barındırmakta ve bütün koşulları yerine getirmektedir."
Perge'nin, doğal Sit alanı çok büyük olan bir antik şehir olmakla birlikte, en büyük eksikliğinin şehrin Efes, Afrodisias ya da Bergama gibi ‘yaşayan şehir’ görüntüsü vermemesi olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Yapılan kazılara paralel olarak şehir ‘ölü bir kent’ görüntüsünden çıkarılıp ziyaretçiler için cazip bir hale getirilmelidir. Perge’nin en değerli varlıklarından olan ve bütün şehrin ortasından geçen su kanalının projelendirilerek, 1500 yıl sonra tekrar kanalın içinden su akmasının sağlanması şehrin durgun görüntüsünü tamamen değiştirecektir. Perge’de bulunan yüzlerce muhteşem eser hâlihazırda ziyaretçi sayısının sınırlı kaldığı Antalya Müzesi'nde sergileniyor. Şehrin görüntüsünün daha iyi canlandırılabilmesi için bu eserlerin kopyalarının Efes’teki gibi Perge’de sergilenmesi resmin tamamlanmasını sağlayacaktır.”

EXPO’YA KÖPRÜ
Turizmciler; “Perge ile Expo 2016 arasındaki bağlantıyı sağlamak için Perge ören yerinde küçük bir ‘Expo 2016 Bahçesi’ kurulmasının ziyaretçilerin Expo’ya yönlendirilmesine yardımcı olacağını" bildirdi.
Antalya Müzesi'nin bölgedeki ören yerlerinden çıkarılmış mükemmel eserler barındırdığını anlatan turizmciler, şu konulara dikkat çekti: "En az 5 milyon turistin ziyaret edeceği Expo 2016 alanına Antalya Müzesi bölümü kurularak bu eserlerin çok daha büyük kitlelere sergilenmesi önemli bir tanıtım hamlesi olacaktır. Kazıların daha hızlı ilerleyebilmesi ve sponsor desteğini sağlamak adına Perge’de oluşturulacak 10 proje turizmcilerle paylaşılarak, destek talep edilmelidir. Bölgedeki, hatta ülkemizdeki birçok ören yerinden daha büyük ve önemli olduğu halde, Perge’nin ulusal basınımızda yeteri kadar işlenmemesi bu şehre karşı yapılan bir haksızlıktır. Expo 2016'ya doğru Perge’nin sık sık gündeme taşınması, kazılarla ilgili yeniliklerin kamuoyuyla paylaşılması büyük önem arz etmektedir.”
Kaynak: İHA