Kale Biberiyle İhracat Hedefi

Denizli'nin Kale ilçesinde coğrafi işaret belgeli Kale biberinin tanıtımının yapılması ve yurt dışına pazarlanması hedefleniyor.

Kale ilçesinde mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habipler ve Özlüce mahallerinde yetiştirilen, büyüklüğü, rengi ve etli yapısıyla dikkati çeken Kale biberi, 2008 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilerek, coğrafi işaret belgesi aldı.
Yaklaşık 600 dekar alanda yılda 2 bin 500 ton civarında üretilen Kale biberi, potasyum ve C vitamini yönünden zengin olduğu için tercih ediliyor.
Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kale biberinin, Türkiye'de üç tescilli biberden bir tanesi olduğunu belirtti.

Kale biberinin boyu ve çapı ile yöreye has yetişmesinden dolayı ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Hayla, aynı zamanda gurbetçiler vasıtasıyla yurt dışına da gönderildiğini söyledi.

Hayla, "Biberimiz çok tutuluyor, internetten satışı yapılıyor. Yurt dışından bu bibere talipli çıkıyor" dedi.

Kaymakam İhsan Ayrancı da en ciddi sorunun şu anda pazarlama olduğuna işaret ederek, bu konuda çalışma başlattıklarını bildirdi.
-600 dekar alanda yetiştiriliyor
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu ise yaklaşık 600 dekar alanda Kale biberi yetiştirildiğini, bölgede hayli rağbet gören bu türün taze ve kuru olarak tüketildiğini kaydetti.

Bölgede sevilerek tüketilen Kale biberinin, ülke genelinde pek bilinmediğini anlatan Kutlu, "Kale biberini tanıyan ve yiyenler tekrar almak istiyor. Tanıtımla ilgili bazı çalışmalar yapılıyor. Amacımız Kale biberinin üretimini artırmak ve pazarlama olanaklarını daha da geliştirmek, ileride de tabii bunu ihracata kadar götürmek" dedi.

Kaynak: AA