Gübretaş Tarla Günü Etkinliği

Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), "Bilinçli Üretici Kazanır" başlıklı eğitim, bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında organize ettiği yılın ilk Tarla Günü etkinliğini gerçekleştirdi.

Altınekin ilçesi Kızbağı mevkisinde düzenlenen etkinliğe aralarında Vali Yardımcısı Erol Özkan, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta, Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Konya Bölge Müdürü İsmail Ezgin ile bölgedeki ziraat mühendisleri ve üreticilerin bulunduğu yaklaşık 700 kişi katıldı.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta, dünya nüfusunun her geçen gün arttığını ancak bu durumun aksine tarım alanlarının azaldığını belirtti.

Tarım alanlarının yapılaşma, erozyon ve kötü tarım gibi etkilere maruz kaldığını ifade eden Balta, "Ülkemiz buna karşın sahip olduğu ekolojik ortam ve o ortamın geçirdiği tarıma elverişli imkanlar sebebiyle önemli bir tarım potansiyeline sahip. Bu tarım potansiyelinin değerlendirilmesi, kalitenin ve verimliliğin arttırılması konusunda 1952 yılında Gübre Fabrikaları T.A.Ş. o zamanki hükümet tarafında Türk çiftçisine destek vermek ve verimliliğin arttırılması için kurulmuş. Biz de 60 yılı aşkın bir zamandır bu topraklarda verimliliğin arttırılması, kalitenin arttırılması konusunda faaliyetlerimize devam etmekteyiz" dedi.

GÜBRETAŞ'ın faaliyetleri içinde odaklandığı konulardan birinin araştırma geliştirme olduğuna dikkati çeken Balta, şunları söyledi:
"Ar-Ge çalışmalarımız aracılığıyla ürün çeşitliliğimiz arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ürün verimliliğimizin, kalitemizin ve topraklarımızın kaybolmaması için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde 160'ın üzerinde ürünle sektörün en geniş ürün çeşitliliğine sahibiz. İkinci odaklandığımız husus bilinçli tarım eğitim faaliyetleri. Ülkenin dört bir tarafında biz çiftçileri bir araya getiriyoruz. Çiftçilerimize iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimler veriyoruz. Üniversitelerimizin Ziraat Fakülteleri ile onları buluşturuyoruz. Amacımız ülkemiz topraklarının bu ülkenin öz sermayesi olduğu fikrini yaygınlaştırmak ve topraklardaki verimliliğin, kalitenin arttırılmasını sağlamaktır."
Türkiye nüfusunun 77 milyonun üzerine çıktığını vurgulayan Balta, "Buna karşılık ülkemizin yüzölçümü 780 bin metrekare ile sınırlı. Nüfusumuzun artışına oranla topraklarımızın daralması karşısında topraklarımızın iyi işlenmesi, muhafaza edilmesi ve korunması çok daha ön plana çıkıyor. Eğitimlerimizde bilinçli tarım için toprak analizinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyoruz, çiftçilerimizi mutlaka analiz yaptırmaları konusunda teşvik ediyoruz. GÜBRETAŞ olarak her gittiğimiz yerde iyi tarım nasıl yapılır, iyi tarım nasıl elde edilir buna yönelik çiftçilerimize eğitimler verdik" diye konuştu.

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise Konya'nın Türkiye'nin en büyük arazilerine sahip ili ve hububat deposu olarak bilindiğini anlatarak, "Son yıllarda çiftçilerin yüksek gayret ve çalışmalarıyla, teknik ve teknolojik destek sağlayan üniversiteler, firmalar ve Bakanlığın yoğun çabalarıyla ilimiz bir hububat ambarı olmaktan öte aynı zamanda bir protein ambarı ve yağ deposu olma özelliğine kavuştu. Türkiye'nin en fazla yağlık ayçiçeği üreten ili ve bölgesi Konya. Bunu başaran çok çalışkan, emektar çiftçimizi, özel sektörümüzü tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.
- Özel üründe pilot bölge Konya
GÜBRETAŞ Antalya Bölge Müdürü Hakan Leventoğlu da yaptığı sunumda pilot bölge olarak seçilen Konya'da yapılan deneme ekiminin sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeği üretimi son yıllarda hızla arttığını ifade eden Leventoğlu, şöyle devam etti:
"Bölgedeki gelişmeyi değerlendiren GÜBRETAŞ İç Anadolu'da pilot bölge olarak seçtiği Konya'da özel geliştirdiği ürünü test etti. Alınan toprak analizi sonuçlarına göre GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri tarafından oluşturulan bitki besleme programında '13.18.15+2(MgO)+10 (SO3)' deseninde formüle edilmiş taban gübresi kullanıldı. Yüksek verimle birlikte ayçiçeğinde kalite kriteri olan yağ oranında artışı hedefleyen bu gübre, bölgede bugüne kadar kullanılan alternatif ürünlerden farklı özellikler içeriyor. Genellikle klasik ürünler en fazla 3 bitki besin maddesi içerirken GÜBRETAŞ'ın özel ürünü ayçiçeği bitkisinin ihtiyacı olan 5 farklı besin maddesini dengeli olarak bünyesinde içeriyor. Ayçiçeği tarımında aynı tarlaya üst üste iki yıl ekim yapılamamasına rağmen biz uygulamayı geçen sene de ayçiçeği ekilmiş bir tarlada yaptık ve sonuçlar son derece memnuniyet verici."
Tarlasında deneme ekiminin yapıldığı çiftçi Caner Gözel ise 10 dekarlık tarlasında iki farklı gübre kullandığını ve '13.18.15+2(MgO)+10 (SO3)' deseninde formüle edilmiş taban gübresinin farkını gösterdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından örnek ekim alanına geçilerek GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri tarafından bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin soruları yanıtlandı.









Kaynak: AA