Ayakkabıcılığın Tavan Yapması Göçü Engelledi

Denizli'nin Acıpayam ilçesi Yeşilyuva mahallesi, nesillerdir önemli geçim kaynağı olan ayakkabıcılıkta geleneksel yöntemler yerine teknolojiyi kullanıp, bodrumlar yerine sanayi sitelerinde üretimi başarınca, iç ve dış pazara açasından önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi.

Yeşilyuva Ayakkabıcılar Kooperatifi Başkanı Arif Alagöz, Acıpayam'a bağlı olan ve son büyükşehir belediyeleriyle ilgili düzenlemeyle mahalle statüsünde anılmaya başlayan 5 bin kişinin yaşadığı Yeşilyuva'da, tabaklık mesleği ve deri işçiliği nesillerdir bölgenin geçim kaynağı olduğunu söyledi.

İlçede dededen toruna her kesin ayakkabı imalatıyla uğraştığını, en önemli geçim kaynaklarının ayakkabı imalatı olduğunu bildiren Alagöz, bu sayede Yeşilyuva'nın önemli ayakkabı üretim merkezi haline geldiğini ifade etti.


Alagöz, üretimde teknolojiye karşı direnen geleneksel yöntemler nedeniyle bir dönem duraksama yaşaya Yeşilyuva'nın kendisini kısa sürede toparlayarak teknolojinin kullanımı, uzman personel ve tesisleşmeyle önemli bir hamle yaptığını söyledi.

Önceleri evlerin bodrum katında olan ayakkabı imalatının artık Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde, modern cihazlar ve uzman personel tarafından sürdürüldüğünü kaydeden Alagöz, "Kurduğumuz kooperatif sayesinde oluşturulan sanayi setesinde üretim yapılıyor. Yıllık üretimimiz 3 milyon çifti geçiyor. Bu sayede Yeşilyuva'da yılda yaklaşık 120 milyon lira ciro elde ediliyor. Hem ülkemiz ekonomisine hem de halkımıza ciddi bir kazanç sağlıyoruz. Sürükleyici başka bir iş kolu bulunmayan Yeşilyuva'da ayakkabı üretiminden elde edilen gelir göçü de engelliyor" dedi.

Yeşilyuva'daki ayakkabı sektöründe her geçen gün iş potansiyelinin yükseldiğini, bu yılki üretimin geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını ifade eden Arif Alagöz, ilçede kadınların üretime katkılarının da arttırılması yönünde çabaladıklarını belirtti.

Alagöz, iç ve dış pazarın önemli markalarının da aralarında bulunduğu birçok fason üretimin Yeşilyuva'da yapıldığını bildirerek, bunun yanında kendi markalarıyla piyasada olma yönünde çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Kaynak: AA